Foto: Staffan Löwstedt

”Jag har försonat mig med tanken på att upphöra”

En storpotätis där, en strumpa här. Staffan Westerbergs troféer från drygt 60 år av helt egen teatral absurdism visas nu på Eskilstuna konstmuseum. Hela hans lägenhet ställs ut. Det här är berättelsen om disponentpojken som blev magiker.

Publicerad

Det här är en saga om disponentpojken som blev över. Storebrodern dog, överkörd av lastbil på cykelfärd hem efter att ha plockat kabbelekor till modern, och sagda mamma blev sjuk av sorg och inlagd på nervklinik. Pappan var mest skrivbord och frånvaro. Pojken blev van att leka ensam, leta efter saker och med sin fantasi förvandla dem till låtsaskamrater som liksom han var vilsekomna och övergivna. Han gav alla slitna, använda ting magi – med ständig längtan att själv bli sedd. Han gav sakerna själ, sin egen. Han tog sig för att leka teater med allt han fann, pjäser om rädsla och längtan med en oförställd och öppen barnslighet som han aldrig övergav.

Staffan Westerberg heter han. 83 år gammal står han och gråter på Eskilstuna konstmuseum. Förstummad inför sin livsgärning, och sedd – verkligen sedd. Intendenten Pontus Lindvall har flyttat stora delar av Staffan Westerbergs Stockholmshem till ett rum på museet. Hemma på Hälsingegatan är bara spikarna kvar, väggarna är tomma, men här ståtar delar av ett livsverk. Saker och tavlor, ting omgjorda till människor och monster. Teateraffischer, en storpotätis där, en strumpa här. Troféer från drygt 60 år av helt egen teatral absurdism. Staffan, som jag hädanefter kallar honom, är liksom övermannad av sig själv. Lycklig över att ha fått vara med om denna hyllning.