Författaren och ekonomijournalisten Carolina Neurath är aktuell med spänningsromanen Gränslösa.
Författaren och ekonomijournalisten Carolina Neurath är aktuell med spänningsromanen Gränslösa. Foto: Anna-Lena Ahlström
Intervju

Neurath: ”Jag har blivit mindre hysterisk”

Bokaktuella Carolina Neurath om scoophets, asylentreprenörer och konsten att gestalta.

Din nya deckare, Gränslösa, kretsar kring ett snabblånebolag. Vad tycker du om dem egentligen?

– Jag gillar inte när de aktivt och med aggressiv reklam siktar in sig på personer med svag ekonomi. Det är ju sällan otur att någon har tio betalningsanmärkningar. Dessutom är det problematiskt att Kronofogden, alltså staten, hjälper till att driva in skulderna, hur oseriösa bolagen än är.

Du följer en lång tradition med journalistdetektiver – från Tintin till Annika Bengtzon. Vad gör nyhetsredaktionen till en bra utgångspunkt för spänningsromaner?

– För min del handlar det om att gräva där jag står.

Nyhetsredaktionen är mitt liv sedan nio år. Sen är det en arbetsplats som rymmer många bra ingredienser till ett spännande drama: man är ofta mitt i stormens öga och jobbar med aktuella händelser och mäktiga personer.

En av huvudkaraktärerna blir kidnappad. Hur mycket kunde du om kidnappningar?

– Inte mycket, men det var roligt att grotta ner sig i något som inte är mitt expertområde. Jag lyssnade på många dokumentärer och läste böcker och artiklar om olika kidnappningar. Sedan har jag intervjuat poliser för att dubbelkolla vissa scenarion.

Hur gick första boken?

– Bra, tycker jag. Några jättefina recensioner, några mindre bra, och många positiva läsarreaktioner. Boken har sålt i mer än 30 000 exemplar hittills, ska ges ut i några andra länder och filmrättigheterna är sålda.

Om den skulle bli film, vem spelar Beatrice Farkas?

– Personligen skulle jag gärna se Moa Gammel, hon är jättebra OCH min kompis. En annan jag tänkt på är Happy Jankell, hon är cool och har dessutom ett utseende som i mitt huvud påminner om Beatrices.

På vilket sätt har du utvecklats som författare?

– Första boken snöade jag lätt in på för mycket fakta och skulle överförklara. Förmodligen en journalistskada. Dessutom har jag förbättrat det klassiska; att gestalta istället för att berätta, visa att han är dum istället för att säga det. Beatrice har utvecklats på så sätt att hon blivit lite mänskligare. Vilket stämmer ganska bra överens med min egen utveckling de senaste åren.

Var du omänsklig tidigare?

– I efterhand kan jag tycka att jag var lite… hysterisk. Jag köpte en lägenhet på Kungsholmen där man kunde se över till Schibstedhuset där SvD sitter. Och så satt jag där, singel, och jobbade varje kväll. Numera ligger jag inte vaken om nätterna längre och kastar mig inte över radion på morgnarna för att se om min nyhet citeras. Jag har blivit lugnare.

Vilket stort scoop önskar du var ditt?

– Oj, svår fråga. Av senare års scoop hade det varit kul att få vara med på Panama papers, det var stort.

I boken blir Beatrice anklagad för insiderhandel. Vilka regler gäller när man jobbar på SvD:s näringslivsredaktion?

– Man måste uppge sina innehav och får inte sälja aktierna inom tre månader. Vi skriver ju om saker som kan vara kurspåverkande. Om jag exempelvis jobbar med en nyhet som är negativ ska jag ju inte kunna blanka den aktien.

Nu har du klarat av banker och snabblånebolag. Vilken bransch handlar nästa bok om?

– Ska jag berätta det redan nu?

Absolut.

– Jag har många olika uppslag, ett av dem är en diffus idé om entreprenörer i asylbranschen.

Du ska ge dig på Bert Karlsson igen?

– Hahaha, nja, vi får se.

Till Toppen