Annons
X
Annons
X

”Jag hade hoppats att få leva här”

Samira från Afghanistan är en av tusentals asylsökande som blivit kvar i landet efter att ha fått avslag på sin ansökan. –Jag är ensam med ett litet barn, jag kan inte åka tillbaka till Afghanistan. Jag har ingen framtid där, säger hon.

(uppdaterad)
En tanke med migrationsdomstolarna var att deras legitimitet skulle få fler asylsökande att godta ett negativt besked och återvända till sina hemländer. För Samira från Afghanistan spelar det mindre roll var beslutet om hennes ansökan fattas. ”Jag vet inget om svenska lagar”, säger hon.
En tanke med migrationsdomstolarna var att deras legitimitet skulle få fler asylsökande att godta ett negativt besked och återvända till sina hemländer. För Samira från Afghanistan spelar det mindre roll var beslutet om hennes ansökan fattas. ”Jag vet inget om svenska lagar”, säger hon. Foto: INGVAR KARMHED

Hon kom till Sverige i februari 2012 och sökte omedelbart asyl. Hon hade lämnat Afghanistan två år tidigare tillsammans med sina föräldrar. Bakgrunden, berättar hon, var att hennes pappa ville leva som kristen vilket inte accepterades av den mestadels muslimska befolkningen i området. Hennes föräldrar bor nu i Pakistan.

– Jag hade en intervju hos Migrationsverket och fick ett första avslag den 29 maj. Jag överklagade och kallades till migrationsdomstolen den 18 december och sedan fick jag ytterligare ett negativt besked den 15 januari, säger hon på engelska.

Hon överklagade till migrationsöverdomstolen men fick besked i mars att hennes fall inte kommer att prövas där. Ett av skälen till avslaget, enligt Samira, är att domstolen inte säkert anser sig kunna bestämma hennes identitet.

Annons
X

Sedan hon kom till Sverige har Samira fött en dotter och hennes beslut att stanna kvar i landet handlar inte om huruvida hennes asylansökan har fått en rättvis behandling utan om att hålla hoppet levande om en framtid i Europa.

– Jag kan inte åka tillbaka. Man lämnar inte sitt hemland om man inte har goda skäl till det. Jag har ingen möjlighet att försörja mig där och det är mycket, mycket svårt för en kvinna att leva ensam i Afghanistan. Jag hade hoppats få tillstånd att leva här med min dotter, säger hon.

Samira har för närvarande en relativt ordnad tillvaro. Hon bor sedan ett par månader ensam i en lägenhet med sin dotter, hyran betalas av vänner. Hon läser svenska på SFI och då kan hon lämna dottern på dagis några timmar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon väntar nu på besked från Migrationsverket om vad som ska ske i hennes fall. Hon har inte längre kontakt med sin advokat men har fått annan hjälp i kontakten med Migrationsverket.

  – Jag har fått hjälp med att skriva ett nytt överklagande som har skickats till Migrationsverket. Jag har ännu inte fått något besked om hur de ställer sig till det men jag hoppas få tillstånd att stanna här och skapa en bra framtid för min dotter. Annars vet jag inte vad som kommer att hända, säger Samira.

  Hur ser du på det juridiska systemet kring asylprocessen, spelar det någon roll för dig att beslutet fattas efter en förhandling i domstol?

  – Det där känner jag inte till, jag vet inget om svenska lagar. Domstolen fattar sitt beslut men jag kan inte åka tillbaka.

  Fotnot: Samira heter egentligen något annat.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  En tanke med migrationsdomstolarna var att deras legitimitet skulle få fler asylsökande att godta ett negativt besked och återvända till sina hemländer. För Samira från Afghanistan spelar det mindre roll var beslutet om hennes ansökan fattas. ”Jag vet inget om svenska lagar”, säger hon.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X