Annons
X
Annons
X

”Jag försvarade bara mitt land”

Den tidigare bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic försvarade sina insatser under kriget på Balkan när han framträdde inför FN-domstolen i Haag.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
Foto: AP

– Jag försvarade mitt folk och mitt land, sade han under rättegångens första dag enligt nyhetsbyrån AFP.

– Jag dödade inte kroater för att de var kroater. Jag försvarade bara mitt land.

Ratko Mladic intog en tämligen tillbakalutad hållning i rättssalen. När domaren frågade om han fått åtalet på sitt eget språk, svarade Mladic:

Annons
X

– Jag har fått pärmar. Jag läste inte det som stod där. Om åtalet var i pärmarna så var det, men jag vet inte vad det står eftersom jag inte läst det.

Domaren frågade då Mladics försvarare om han förklarat för Mladic vad åtalet går ut på, vilket försvararen uppgav att han har.

Domaren erbjöd Mladic att få åtalet uppläst, men det vill denne inte.

– Jag vill inte ha en enda bokstav uppläst.

Efter att domaren ändå läst upp anklagelserna svarade Mladic att han ville ha mer tid.

– Jag vill läsa det du just läste ordentligt tillsammans med min advokat. Jag behöver mer än en månad för dessa monstruösa ord. Jag har aldrig hört något liknande.

Domaren förklarade då att Mladic inte behövde förbereda hela sitt försvar på den tiden, utan endast ta ställning till anklagelserna.

Mladic anklagas för för sin del i Srebrenicamassakern, som krävde 8 000 dödsoffer, och belägringen av Sarajevo. I går togs den krigsbrottsmisstänkte Mladic in på fängelsesjukhus. Hans advokat säger att hans hälsa är dålig och vill att Mladic genomgår ytterligare medicinska tester.

Utanför domstolen i Haag står en grupp kvinnor med Ratko Mladics ansikte på plakat med texten ”massmördare”. De har alla förlorat en son, en make, en nära anhörig i massakern i Srebrenica.

Munira Subasic begravde sin make och sin bror efter massakern.

– Men jag letar fortfarande efter min yngste son, säger hon.

Sonen, som var 18 år då, tillfångatogs och vad som hände sedan vet hon inte. Munira Subasic säger att hon träffade Mladic i Srebrenica och bad att sonen skulle släppas.

– Men han var inte människa nog att lyssna, säger hon genom sin tolk.

I dag har hon tagit sig till Haag med de andra mödrarna för att få se Mladics ansikte. De hoppas också få träffa åklagaren Serge Brammertz.

– Jag skulle gärna vittna mot Mladic, säger hon.

Nästa rättegångsdag för Ratko Mladic blir den 4 juli. Då kommer domstolen att kräva att han tar ställning till åtalet och meddelar om han anser sig vara skyldig eller icke skyldig till de elva åtalspunkterna.

Haag TT-Reuters

Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X