Annons
X
Annons
X

Värsta skalvet i Nepal på 80 år

Byggnader i spillror och en enorm landssorg. Jordbävningen som drabbade Nepal på lördagen är den kraftigaste på 80 år och dödsiffran uppgick på kvällen till över 1 000 personer, enligt den lokala polisen.– Jag förstod inte vad som hände när marken började gunga, säger Martin Segesten till SvD.

Dödsiffran tycktes aldrig sluta stiga under lördagen efter skalvet i Nepal, som utlöste en nationell katastrof. Jordbävningens magnitud uppgick till 7,8 och över 1 000 personer ska ha dödats uppger den lokala polisen.

Det kraftiga skalvet, ungefär halvvägs mellan Katmandu och den näst största staden Pokhara, har orsakat omfattande förödelse. Historiska byggnader slogs i spillror, hundratals skadade behandlades av sjukvårdare under kaotiska scener, och invånarna terroriserades av mer eller mindre kraftiga efterskalv.

Martin Segesten befann sig i centrala Katmandu tillsammans med sin flickvän när jordbävningen inträffade. Katmandu är en av de värst drabbade platserna.

Annons
X

När SvD når honom via telefon säger han att han inte var rädd, men att han inte riktigt förstod vad som hände när marken under honom började vibrera.

– Det började gunga väldigt mycket och jag tappade balansen. Marken skakade åt sidorna och det kändes som att stå på en blöt svamp som rörde sig åt olika håll samtidigt. Det är svårt att förklara, men jag har seglat en del och det var som att befinna sig i en båt som tas med av vågor.

**Mitt under **telefonsamtalet med Martin inträffar ett efterskalv. Det varar bara i några sekunder.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Hela byggnaden skakar. Det känns otrevligt när man vet att husen här är dåligt konstruerade. När jag gick runt kvarteret så såg jag murar som hade rasat över människor, säger Martin Segesten.

  Han frågar sin flickvän om hon är okej och fortsätter berätta. Han säger att elen är borta och att han snart har slut på batteri.

  Sjukhusen i huvudstaden är överfulla av människor som desperat försöker få vård för sina skador.

  – När skalvet inträffade försökte vi hålla oss lugna. Vi fick ligga på marken och hålla oss om huvudet. Men det var många barn som skrek och grät. För oss kom chocken efteråt, säger Martin Segesten.

  Omfattningen av den kraftiga jordbävningen är inte ännu inte klarlagd. Avlägsna områden som Gorkha, Lamjung och Bhaktapur ska också vara hårt drabbade och dödstalen väntas stiga även i de områdena.

  Svensken Stefan Amsell har kontakter i Nepal och säger till SvD att en bekant till honom, som bor i distriktet Gorkha, berättat att ”allt är kaos”.

  – Min bekant skickar meddelanden om att de flesta husen i byn har rasat, även familjens eget hus, allt är kaos och inget fungerar. Folk är mycket rädda och befinner sig på ute vägen för att inte bli offer för ras, säger han.

  Vid 15.30-tiden svensk tid var antalet omkomna 876 personer, enligt den lokala polisen. De flesta i Katmandu och Pokhara. Många miste livet i rasmassorna när det historiska landmärket, tornet Dharahara, kollapsade.

  Även Indien drabbades av jordbävningen. Antalet döda har nu stigit till 34, uppger nyhetsbyrån AP.

  Seismologen Reynir Bödvarsson varnar att efterskalv kan orsaka fler skador.

  – Det har redan varit många efterskalv, så stora som 6,6 i magnitud. De första timmarna och dygnen nu kan det bli efterskalv som kan orsaka skador. Det kommer att fortsätta i månader. Men de minskar i storlek och antal med tiden, säger han till TT.

  Jordbävningen utlöste också dödliga laviner i Mount Everest. Delar av ett basläger där hundratals klättrare samlats begravdes till stora delar i snö. En enhet inom den indiska armen lokaliserade 18 döda på berget, uppger en talesperson för armén enligt tidningen The Guardian.

  – Dödssiffran kan stiga, och det kan handla både om utlänningar och sherpas (bergsguider), säger tjänstemannen Gyanendra Shrestha till Reuters.

  I dag pågår ett stort arbete för att försöka få överblick över katastrofens omfattning, men kommunikationerna med många delar av landet har skurits av.

  Nepal är en populär destination för turister, men svenska utrikesdepartementet hade under lördagen inga uppgifter om skadade eller saknade svenskar i området.

  **Enligt UD **är omkring 40 svenska medborgare bofasta i Nepal, men det finns ännu inga uppgifter om hur många svenska turister som finns i området. I Nepal har tusentals personer tränats i första hjälpen och hur man söker efter överlevande, på grund av risken för jordskalv.

  När nattens mörker föll över landet så larmade hjälporganisationer om mycket svåra förhållanden för de överlevande. Det är kallt om nätterna, och många människor saknar just nu skydd, vatten, värme och el.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X