"Jag flyr vin utan ursprung"

Sommelieren Emelie Svensson tipsar om hur man får bäst vin på krogen och vilka områden man skall hålla koll på

Publicerad
Emelie Svensson

Emelie Svensson

Foto: Johan Sjöstedt
Annons
Emelie Svensson

Emelie Svensson

Foto: Johan Sjöstedt
Emelie Svensson Foto: Johan Sjöstedt

Emelie Svensson:

Nykläckt krögare som i detta nu skräddarsyr vinlistan till Agnes - Kungsholmens nya krogpärla som öppnar inom kort på Norra Agnegatan 43 i Stockholm. Emelie drev tidigare den nu stängda kvartersdrömmen deVille och har varit restaurangchef på klassikern Tranan, bland annat.

Vinstrategi:

Att vara nyfiken och ha roligt. Jag kommer aldrig att få nog av människor, vin och service. Att jobba med vin på krogen handlar om att hitta det perfekta vinet för just ”den” gästen, just ”den” dagen. För mig är det enormt viktigt att våga ha en egen smak och att våga stå upp för mina egna val. Jag försöker hela tiden lyssna till mig själv och inte tycka att ett vin är fantastiskt bara för att mina sommelierkollegor, vinskribenter eller ett poängsystem säger så.’

Annons
Annons

Ett gott råd:

Våga fråga! Var ärlig och öppen - om du brukar dricka ripasso och det inte finns på listan, låt din sommelier guida dig till något annat som du förhoppningsvis kommer att gilla lika mycket.

Utmaning med att lista vin?

Att hitta viner i alla prisklasser som är riktigt bra. Jag vill inte ha ett enda vin på min vinlista som bara är okej och inte svingott.
Det ligger också en utmaning i att lägga egot åt sidan. I vår bransch är det så lätt att fastna i en viss vinstil eller i ett område, och alla kan ju inte vara med på min resa. En bra vinlista ska vara personlig, ha en strategi och ett tydligt fokus. Den ska bidra till helhetsupplevelsen och passa sin restaurang. Dessutom ska den göra sin gäst nyfiken.

Vinregion på väg upp:

Alto Piemonte, ett område norr om Barolo som har Piemontes klassiska charm men ger viner som är mer lättillgängliga (läs drickvänliga) än Barolo och Barbaresco. Dessutom håller sig området inom en vänlig prissättning. Sedan har vi Etna på Sicilien. Etna har redan tagit sig upp en bra bit i vinvärlden men jag tror området kommer uppmärksammas ännu mer. Här får vi Bourgogne och Piemonte i ett och samma glas. Fruktiga, aromatiska viner som är lätta att tycka om.

Undviker?

Jag flyr vin utan ursprung. Jag vill veta var vinet kommer ifrån och hur det har gått till i vingården och vineriet. Vin utan uttalad bakgrund passar mig varken etiskt eller smakmässigt.

Dricker gärna:

Väldigt gärna Sherry och mer än gärna El Maestro Sierra från lilla La Merced i Jerez.

Restaurang Agnes – Norra Agnegatan 43, Stockholm 08-41047019restaurangagnes.com
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons