Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Henrik Ennart: ”Jag fastar för att behålla hälsan”

Jag har börjat korttidsfasta. Det är inte för att gå ner i vikt efter helgerna. Anledningen är att rader av världsledande forskare som studerar åldrandet och hjärnan inpräntat i mig att detta är den bästa och billigaste metoden vid sidan av motion för att behålla hälsan.

Jag tycker att jag borde känna mig mer hungrig, men efter 18 timmar med bara energifri dryck, känner jag mig enbart pigg när morgongröten börjar puttra på spisen och korttidsfastan som inleddes efter gårdagens lunch är avslutad.

Fasta har rekommenderats av läkekonstens förgrundsgestalter ända sedan Hippokrates dagar. Men det är först de senaste åren som forskarna börjat förstå de biologiska reaktioner som fastan utlöser.

Enligt Mark Mattson, chef för laboratoriet för neurobiologi vid amerikanska National Institute on Aging i Baltimore, har kortvarig fasta visat sig ha häpnadsväckande positiva effekter på hjärnan.

Annons
X

Exempelvis stimuleras produktionen av hjärnans egen tillväxtfaktor BDNF som bidrar till att skydda hjärnceller och bilda nya synapser.

Mark Mattson menar är det en urgammal effekt som formats av evolutionen.

– Tänk dig en situation med dåliga tider och ingen mat. Den som då bara lägger sig ner kommer att dö. Istället gäller det att minnas var man tidigare hittat föda och du kanske måste överlista faror för att nå ända fram.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men de potentiella fördelarna med kortvarig fasta slutar inte där.

  I 80 år har forskare vetat att det går att förlänga den maximala livslängden på i princip alla hittills testade djurarter - samt utradera hjärtsjukdomar och till stor del även cancer och demens - genom en livslång diet där kalorierna reducerats med 20 till 40 procent mot vad som anses vara det naturliga behovet. Förutsättningen är att mängden vitaminer och andra näringsämnen fortfarande är tillräcklig.

  Effekten är samma i allt levande och har funnits i miljarder år. Vid energibrist går cellerna in i sitt överlevnadsläge vilket utlöser en svärm av åtgärder som är till för att skydda cellerna mot alla möjliga skador. Detta kan mätas på många sätt men ger bland annat lägre blodtryck och bättre insulinkänslighet.

  I goda tider styrs kraften snabbt över till tillväxt, celldelning och snabb reproduktion för att föra arten vidare, men därefter också till ett onödigt snabbt åldrande.

  Nackdelen är att en strikt halvsvält kan medföra andra risker och är stentrist att följa.

  ”Kalorirestriktion får i alla fall livet att kännas långt”, som en forskare uttrycker saken.

  De senaste åren har därför läkemedelsindustrin investerat miljardbelopp i att hitta mediciner som kan plagiera hälsoeffekten men utan halvsvältens umbäranden. Drömmen är att ta patent på ett livselixir som i ett slag bromsar åldrandet och alla åldrandets sjukdomar.

  Flera sådana läkemedel sluttestas nu för att sättas in mot specifika sjukdomar.

  Lite i skymundan har andra fortsatt att utforska alternativa dieter. De har då upptäckt att upprepad korttidsfasta ett par gånger i veckan med en i övrigt normal och sund kosthållning tycks ge samma mätbara effekter som kalorirestriktion och som en bonus även viktnedgång.

  – Det optimala tycks vara att varva perioder av stress med perioder av återhämtning, säger Mark Mattson.

  Men är kortvarig fasta verkligen en metod som är redo för den breda allmänheten?

  – Definitivt, många har redan börjat. Vad kan gå fel? Våra förfäder har ätit oregelbundet i miljoner år. Det är dagens matvanor som skadar hälsan.

  Så varför är det inte fler som berättar om nyttan?

  – Läkarna är upptagna med att bota sjukdomar som redan brutit ut och läkemedelsindustrin har inget att vinna på att propagera för en så billig och effektiv metod som minskar människors behov av att köpa piller, avslutar Mark Mattson.

  Med mer än 700 vetenskapliga artiklar bakom sig och avgörande upptäckter i utforskandet av alzheimer, Parkinson, ALS och stroke anses han vara en av världens klart ledande neurobiologer. Själv korttidsfastar han tre dagar i veckan genom att hoppa över frukost och lunch. Då tränar han istället för att sedan börja fylla på med frukt under eftermiddagen och äta en god middag med familjen på kvällen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X