Annons
X
Annons
X

”Jag blir allt mindre sugen på att skaffa barn”

Psykologen svarar

FRÅGA: Jag är en kvinna i trettioårsåldern och har varit gift med min man drygt fem år. Jag trivs bra med mitt liv; har ett intressant, välbetalt arbete och en älskande man som jag tycker mycket om. Jag har alltid haft ett aktivt socialt liv med många kompisar och vänner. Under de senaste åren har mina och våra vänner och kompisar börjat skaffa barn. Nu under senare tid har det börjat kännas att alla är antingen gravida, försöker bli det eller är inne i vardagspysslet med små barn och dagishämtningar.

Jag känner en sorg över att inte själv vilja skaffa barn. Jag känner mig annorlunda och utanför. Min man känner ingen större längtan efter barn men kan nog tänka sig att skaffa barn om jag vill det. Jag har svårt att vara intresserad av diskussioner om barn, främst nog för att det är ett ständigt samtalsämne. Jag har funderat på att börja med nya fritidsintressen för att träffa nya människor.

Värst med babyboom är att jag blir allt mindre sugen på att försöka bli med barn.

Annons
X

ANONYM

SVAR: Våra liv ser egentligen mycket likartade ut. Vid en viss ålder gör de flesta si och vid en annan ålder gör de flesta så. Avviker man från det gängse mönstret är det lätt att känna sig fel och utanför, även om man verkligen känner att man inte alls vill följa mönstret. Vi har svårt för att orka följa en egen livsväg som ser annorlunda ut.

Det kan kännas som att vår livsbana redan är upptrampad för oss och att vi förväntas följa det utlagda spåret. Du har ingen längtan alls efter barn och inte din man heller. Vissa människor får sina barn tidigt i livet och andra betydligt senare. En del vill inte alls ha barn och andra vill ha många. Som tur är kan de flesta av oss välja hur vi ska ha det.

Ta det med ro och fyll ditt liv med det du själv tycker är meningsfullt, stimulerande och berikande. Känner du att det blir oinspirerande för dig med vännernas upptagenhet av sina barn så kanske du kan utvidga ditt kontaktnät genom att intressera dig för nya saker.

Den sorg du känner kanske har andra bottnar än att egentligen handla om sorgen att inte vilja ha barn – nu? Du får känna efter och se om det kan finnas trådar bakåt i ditt liv. Något som kan handla om utanförskap, att gå sin egen väg eller annat som kan kännas relevant. En dag kanske lusten till att få barn vaknar i dig – eller så gör den inte alls det. Det spelar egentligen ingen roll vilket så länge som du själv väljer hur du vill ha det.

MADELEINE GAUFFIN RAHME

psykologen@svd.se

Läs även

psykologen svd.se frågor & svar svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X