Annons
X
Annons
X

”Jag beklagar inte att jag åkte”

Sofia Arkelsten anser inte att hon gjorde något fel som lät sig bli bjuden på en resa till Sydfrankrike av oljebolaget Shell.

– Jag anser att det låg inom ramen för mitt arbete som riksdagsledamot, säger hon till SvD.se.

Foto: MALIN HOELSTAD

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten lät sig 2008 bjudas på en resa till Frankrike av oljebolaget Shell.

Sofia Arkelsten var vid tillfället miljöpolitisk talesman för Moderaterna.

– Resan som har uppmärksammats i dag var en studieresa under mitt dåvarande uppdrag som riksdagsledamot. Min bedömning var och är att seminariet gav mig möjligheter att träffa studenter, forskare, och politiker från hela världen, säger Sofia Arkelsten till SvD.se.

Annons
X

Arkelsten säger det låg ramen för hennes uppdrag att hålla sig uppdaterat på energi- och klimatfrågor och att hon genom att delta i resan fick möjlighet att bland annat träffa en tysk miljöpolitisk talseperson och flera studenter.

– Men naturligtvis beklagar jag om min studieresa kan uppfattas som att jag låtit mig påverkas på ett otillbörligt sätt.

Beklagar du att du åkte?

– Nej, det gör jag inte. Men jag beklagar om det uppfattas som att jag låtit mig påverkas.

Har du det?

– Nej.

I sin blogg har Arkelsten nämnt Shell 13 gånger efter resan – innan resan nämnde hon dem en gång. Men hon ser det inte som något som tyder på att hon blivit positivt inställd till oljebolaget.

– Bloggen speglade min vardag som riksdagsledamot, jag har den för att dokumentera världen. Jag har också nämnt Greenpeace 15 gånger och Naturskyddsföreningen 20 gånger.

Ser du ingen fara i att låta dig bjudas på sådana här resor?

– Jag är med i massor av olika debatter och seminarier med olika arrangörer. Jag anser att resan låg innanför resan för mitt uppdrag. Men jag välkomnar att detta nu ska provas av åklagare.

Sofia Arkelsten väntade hela dagen med att kommentera resan, trots att nyheten toppat de flesta nyhetssajterna under dagen.

Varför, vad har du gjort idag?

– Jag har kommenterat detta på moderat.se och så har jag faktiskt jobbat.

Läs fler artiklar om Arkelstens bjudresa:

Annons
Annons
X
Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X