Annons
X
Annons
X

”Jag behöver min ensamhet”

Kärlekens eventuella omöjlighet är ett tema som kantar Åsa Ericsdotters författarskap. Efter fem prosalyriska böcker gör hon nu hyllad romandebut med den dubbelbottnade titeln Svårläst.

Gubbigt är bara förnamnet när Åsa Ericsdotter tar emot i Bonniers boaserade styrelserum. Det mycket patriarkaliska urvalet av tunga oljemålningar skulle få vilken genusforskare som helst att vässa pennan. Inte minst som att det enda feminina inslaget är en staty föreställande en naken kvinna.

I Åsa Ericsdotters första roman Svårläst har hon vänt på de traditionella rollerna, efter att i fem diktsamlingar ha beskrivit balansgången mellan längtan efter kärlek och behovet av att vara sig själv. Nu är det kvinnan som flyr.

Hon är något av ett lyrisk underbarn och debuterade redan vid 17-års ålder med diktsamlingen Oskyld. Efter sex utgivna böcker talar ingen längre om hennes ålder. Målet med författarskapet är också att orden ska vara mer intressanta är personen bakom. Men faran med att skriva en sorts utlämnande böcker om kärlek, är förstås att läsaren kopplar ihop orden med författaren. Det får man göra, menar Åsa Ericsdotter.

Annons
X

–Ända sedan jag var 16 år och fick kontrakt har jag lärt mig vad som är sant. Det är hela tiden jag själv där i grunden, sedan hittar jag på. På ett sätt är Svårläst minst jag, eftersom boken är min mest fiktiva. Men på ett sätt är den min mest personliga, med den här grundidén om frihet. Svårigheten med att vara två är väldigt personlig för mig. Och jag behöver min ensamhet för att skriva.

Bokstäverna dansar mellan fiktion och verklighet och Åsa Ericsdotter gillar spelet när läsaren inte riktigt vet. Precis som i livet, nickar hon.

–Ofta har jag skrivit något som sedan hänt mig. Den här boken skrev jag för två, tre år sedan utan planer på att ingå i tvåsamhet. Så helt plötsligt gifte jag mig, och trodde förstås att jag skulle lämna mitt bröllop – som kvinnan i boken gjorde. Men jag bröt mot mitt manus, skrattar hon.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Åsa Ericsdotter bor i Boston sedan ett år tillbaka. Hennes svenske make fick en forskartjänst på Harvard och hon lämnade Paris efter fem år. Att det tog ett par år mellan manus och utgivning tycker hon att boken har tjänat på.

  –Jag kunde vara helt professionell när jag redigerade den. Jag är ju väldigt mycket poet fortfarande, så jag tog bort ordföljder som blev för lyriska – och svårlästa.

  Bokens titel syftar mest på ”hon”, kvinnan som går in och ut ur förhållanden och lämnar just som hon börjar känna för att stanna.

  –Jag har försökt skildra den rena känslan, den råa kärleken, i sin exakthet. Och jag har varit väldigt noga med att det ska vara glasklart. Det är ju ingen klassisk roman, med början, mitt och slut.

  Så vad gör den till en roman?

  –Jag vet inte vad skillnaden är. Jag har jättesvårt för att skriva prosa, eftersom jag är poet på så sätt att språket alltid vinner över handlingen. Textens rytm är absolut viktigast för mig och då blir historien lidande. Skulle jag skriva en roman som är perfekt i varje ord blir den ju väldigt liten, säger hon och fingrar försiktigt på de 131 sidorna Svårläst.

  I inledningen citerar Åsa Ericsdotter dadaisten Tristan Tzara: jag är emot handling. Citatet kunde lika gärna komma från romanens ”hon”.

  –Innan det händer är allt så bra, när man kan kontrollera allting. Hon är emot handling, man kan inte kontrollera den. Det bästa är innan man tar på varandra, när man tror att stjärnorna ska explodera.

  Åsa Ericsdotter längtar tillbaka till Frankrike och evighetslånga tv–paneler kring Proust och Kant. Amerikanska bästsäljare om självhjälp, tandblekning och hälsosamma kakor ger hon inte mycket för.

  –Jag tror inte att jag kan stanna i USA. Men jag trivs med att vara borta. Och jag älskar svenska språket, en kärlek som jag håller vid liv genom att inte bo här. För mig är Sverige på distans en perfekt relation.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X