Annons

”Jag bär Davidsstjärnan med stolthet”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Han är känd som PR-geni och festfixare. Under en resa till Polen fann han sig vid en öppen plats i en skog, där en miljon människor mördats. Det ändrade hans sätt att tänka. Ett par år senare grundade han Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsens offer.

Under strecket
Publicerad

I ditt sommarprat i P1 2010 talade du om din judiska bakgrund och om en genetiskt nedärvd sorg. Kan du beskriva vad det är?
– Det är precis vad det låter som. Jag är övertygad om att 2000 års förföljelse och antisemitism har satt sina spår. Att vi judar har rotat oss på olika platser, blivit en del av samhället för att sedan tvingats bryta upp och hitta nya platser, nya städer eller nya länder. Och det sägs att den sorgen syns i ögonen.

När upptäckte du att den sorgen fanns inom dig?
– Jag tror att jag, precis som de flesta andra europeiska judar, har den i min familjs historia. Större delen av min farfars och farmors familjer mördades under Förintelsen och om det har vi alltid pratat. Så jag kan inte minnas att det inte har funnits där. Det är helt enkelt en del av min uppväxt och av min identitet. Tyvärr.

Annons
Annons
Annons