Annons

"Jag är rappens domedag, ni andra får vara tysta nu"

– En gång när jag var 12 år och var på väg från Kabul tillbaka till min by med min mamma och syster stötte vi på en grupp talibaner. Eftersom vi var shiamuslimer tog de mig och placerade en kalashnikov mot mitt bakhuvud. De sa att de skulle döda mig i Guds namn. Men min mamma var väldigt modig och täckte mig. Hon tog mig i sin famn och bar mig till bilen igen. För några sekunder såg jag hela min barndom passera revy och tänkte att jag snart kommer att dö, säger Mushtaq Khorsand. Här står han under Älvsborgsbron i Göteborg.
– En gång när jag var 12 år och var på väg från Kabul tillbaka till min by med min mamma och syster stötte vi på en grupp talibaner. Eftersom vi var shiamuslimer tog de mig och placerade en kalashnikov mot mitt bakhuvud. De sa att de skulle döda mig i Guds namn. Men min mamma var väldigt modig och täckte mig. Hon tog mig i sin famn och bar mig till bilen igen. För några sekunder såg jag hela min barndom passera revy och tänkte att jag snart kommer att dö, säger Mushtaq Khorsand. Här står han under Älvsborgsbron i Göteborg. Foto: Patrik Olsson

Mushtaq Khorsand sökte asyl i Sverige i hösten 2015. På transitboendet blev han inspirerad att rappa på dari. Nu kommer debutskivan ”Qiamat e rapp”.
– Jag vill visa vad det innebär att vara människa utan eget land, säger den utvisningshotade artisten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Mushtaq Khorsand ute vid Röda sten i Göteborg

Foto: Patrik Olsson

Mushtaq Khorsand

Foto: Patrik Olsson

– Allt gick väldigt fort. Jag minns att det var natt och att vi plötsligt hörde att talibanerna började skjuta. Min pappa skrek att vi måste fly, och jag var väldigt rädd. Han tog mig i handen och vi sprang till bilen. 

18-årige Mushtaq Khorsand möter mig utanför entrén till Burgårdens utbildningscentrum i Göteborg. Han har gått här i ett halvår nu, studerar textil och design vid hantverksprogrammet.

Annons
Annons
Annons