"Jag är nog född fågel"

I fåglarna kan vi se oss själva, menar författaren Tomas Bannerhed. I aktuella ”I starens tid” skriver han om storspoven, rödhaken och taltrasten till bilder av fotografen Brutus Östling. För SvD berättar han om arbetet med boken.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Tomas Bannerhed tycker mycket om fåglar. Ordet "älskar" används egentligen alldeles för ofta, men kanske skulle det ändå lämpa sig för att beskriva författarens fågelintresse. Hans debutroman "Korparna" (2011) tilldelades bland annat Augustpriset. Romanen skildrar en familjs mödor på småbruket Undantaget under ett år i slutet av 1970-talet. Faderns psykiska problem, den nyinflyttade Veronika från storstaden och fåglarna; vi möter dem alla genom sonen Klas ögon.

Fåglarna och flykten är centrala teman i romanen och utgör också grunden till hans och fotografen Brutus Östlings nya bok "I starens tid". Texterna till bilderna är ofta ögonblickliga, fulla av beskrivningar av fåglarnas läten och gör små avkrokar ut i ornitologisk historia. Det är inte statistik eller fakta om olika arters matvanor som bygger boken, snarare impressionistiska beskrivningar av möten med fåglar i naturen.

Annons
Annons
Annons