Annons

”Jag är livrädd för att barnen ska ta sina liv”

Ett par skor som står fel i hallen kan räcka för att helvetet ska braka loss.

På en hundradels sekund blir en skitsak världens största grej – och det kan ta timmar innan det lugnar ner sig.

– Jag ser mig själv som en kaospilot. BUP borde vara vårt stöd, men de finns ju inte till för oss, säger Kim Georgsson Heinwall.

Uppdaterad
Publicerad
”Till en början ville ingen se Novas problem och sedan har diagnosen dröjt väldigt länge efter utredningen. Och innan diagnos kan man inte sätta in rätt stöd”, berättar mamma Kim Georgsson Heinwall om 7-åriga dottern Novas svåra år av väntan.
”Till en början ville ingen se Novas problem och sedan har diagnosen dröjt väldigt länge efter utredningen. Och innan diagnos kan man inte sätta in rätt stöd”, berättar mamma Kim Georgsson Heinwall om 7-åriga dottern Novas svåra år av väntan. Foto: Allis Nettréus

Familjen Georgsson Heinwall hyr ett hus i den lilla byn Uråsa med knappt 400 invånare, strax söder om Växjö.

”Till en början ville ingen se Novas problem och sedan har diagnosen dröjt väldigt länge efter utredningen. Och innan diagnos kan man inte sätta in rätt stöd”, berättar mamma Kim Georgsson Heinwall om 7-åriga dottern Novas svåra år av väntan.

Foto: Allis Nettréus Bild 1 av 11

Utan mamma Kims järnvilja hade familjen Georgsson Heinwall knäckts för länge sedan. Två av hennes tre barn och hennes man Jack har autism och ADHD.

Foto: Allis Nettréus Bild 2 av 11

Nova, 7 år, är duktig i skolan och anstränger sig verkligen. Men hemma är det ofta slut på energin och då kan det bli stökigt för alla i familjen.

Foto: Allis Nettréus Bild 3 av 11

”Den alarmistiska bilden av BUP stämmer inte”, säger Göran Rydén, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm.

Foto: Allis Nettréus Bild 4 av 11

Familjen Georgsson Heinwall.

Foto: Allis Nettréus Bild 5 av 11

SvD träffar familjen Georgsson Heinwall i föreningen Attentions lokaler i Växjö. Attention är en stödförening för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Foto: Allis Nettréus Bild 6 av 11
Foto: Allis Nettréus Bild 7 av 11

Emma Edvinsson, psykolog och socionomen Katarina Berg-Ahlfors, har båda lämnat BUP i Kronoberg.

Foto: Allis Nettréus Bild 8 av 11

”Vi har haft stora problem, det ser inte bra ut alls och vi är inte nöjda”, säger Magnus Frithiof, chef för psykiatricentrum i Växjö.

Foto: Allis Nettréus Bild 9 av 11
Foto: Allis Nettréus Bild 10 av 11

Pappa Jack Georgsson Heinwall och Nova 7 år.

Foto: Allis Nettréus Bild 11 av 11