Annons

Clemens Poellinger:Jag är förutbestämd att fascineras av "det stora tyska kriget"

I författaren Daniel Kehlmanns pikareskroman ”Tyll”,  om trettioåriga kriget, möter skälmen Till Eulenspiegel bland annat svenske kungen Gustav II Adolf.
I författaren Daniel Kehlmanns pikareskroman ”Tyll”, om trettioåriga kriget, möter skälmen Till Eulenspiegel bland annat svenske kungen Gustav II Adolf. Foto: Nationalmuseum

Clemens Poellinger läser en historisk roman om trettioåriga kriget. Och njuter av hur fakta och fiktion smälter samman.

Under strecket
Publicerad

I sommar flyr min dotter och jag de ändlösa trumperierna, plasten i haven och den annalkande valrörelsen. Ja, faktiskt hela samtiden och beger oss istället hals över huvud in i 1600-talet via litterär magi. Medan 14-åringen i rask takt plöjer igenom Maria Gustavsdotters romantrilogi ”Prästdöttrarna” (Historiska media), ett epos kring fyra ungdomars öden på en prästgård, fullproppad med fakta om vardagslivet för 400 år sedan, följer jag med Daniel Kehlmann genom det trettioåriga kriget i hans brett anlagda pikareskroman ”Tyll”. För det blir väl en pikaresk, alltså en skälmroman, om huvudpersonen är en gycklare och hovnarr, även om Kehlmann övertygande gestaltar våld, förödelse och själsliga trauman, silade genom historisk bildning och fin ironi?

”Tyll”? Titeln är en ålderdomlig stavning av den grovkornigt folklige skämtaren Till Eulenspiegels förnamn, en i Tyskland legendarisk figur från medeltiden som enligt muntliga berättelser drev gäck med hög som låg, och som ofta väcks till liv i karnevalstider. Kehlmann lyfter honom helt fräckt in i 1600-talet. Självklart möter han där en kylig dag i ett pestdrabbat härläger den man som i äldre svenska historieböcker omnämns som ”Lejonet från Norden”, och vars profil i choklad pryder bakelser varje 6 november.
”Han såg ett spelbord med kortlek, en obäddad säng, avgnagda ben och halvätna äpplen som låg på marken. Han såg en liten fet man – runt huvud med rund näsa, rund mage, stripigt skägg, tunt hår, sluga små ögon… han luktade illa”. Så beskriver Kehlmann Gustav II Adolf vars fältherrar – förutom att massakrera, skövla och erövra – även lät skeppa plundrade konstskatter i kubik hem till Sverige. Kungen var för övrigt son till Karl IX och Kristina den äldre, monarker vars begravningsregalier från 1611 i veckan så nesligt stals ur Strängnäs domkyrka av två män som spårlöst försvann ut i nattens mörker på Mälaren.

Annons
Annons
Annons