X
Annons
X

"Jag är enormt inspirerad av GW"

Sundancevinnaren "The Nile Hilton incident" utspelas i ett genomkorrumperat Kairo där revolutionen mullrar bakom hörnet. Trots att filmen aldrig kommer att visas offentligt i Egypten är regissören Tarik Saleh säker på att många egyptier kommer att se filmen ändå.

– Det pågår en jättedebatt om filmen.

Av TT

I vintras vann thrillern "The Nile Hilton incident" det prestigefyllda World Cinema Grand Jury prize på Sundance-festivalen. Filmen har blivit en stor publiksuccé i Frankrike och den 29 september är det dags för svensk premiär. Tarik Saleh, som har fått ett superhemligt nytt regijobb i USA på kuppen ("I got an offer I couldn't refuse"), är lite smånervös för att äntligen visa filmen på hemmaplan.

– Man vet ju aldrig hur det ska gå. Men jag har ingen falsk blygsamhet. Jag vet att filmen är bra och att den gör exakt vad den ska göra.

"Jag tycker att Leif GW Persson skriver fantastiskt, speciellt när han använder sig av fiktion för att berätta sanningen. Jag har lekt med tanken – vad skulle hända om jag använde mig av samma taktik men skulle berätta om ett specifikt fall i Egypten?", säger bioaktuella Tarik Saleh.

Foto: Marc Femenia/TT Bild 1 av 5

Fares Fares spelar huvudrollen Noredin i thrillern "The Nile Hilton incident", som bygger på ett verkligt fall. Pressbild.

Foto: Scanbox enteratinment Bild 2 av 5

"The Nile Hilton incident" bygger på ett verkligt fall och avslutas med att revolutionen börjar mullra. När Tarik Saleh skrev manuset 2010 tyckte han att slutet var för orealistiskt. "Det är lite 'Guds hand' att det verkligen blev så, men jag såg ingen annan väg".

Foto: Marc Femenia/TT Bild 3 av 5

"Jag är troende när det gäller film, jag är en filmfanatiker och som regissör kompromissar jag aldrig. När du köper en biljett till min film då ska du fan vara i Kairo i två timmar och du ska vara en korrupt polis under tiden", säger Tarik Saleh.

Foto: Marc Femenia/TT Bild 4 av 5

"Jag hoppas att folk ska gilla filmen, det är en ganska rak berättelse om ett ganska komplicerat samhälle. Egypten är egentligen nyckeln till resten av regionen och den här filmen berättar väldigt specifikt om ett fall men det är ju också ett sätt att titta in bakom ridån", säger Tarik Saleh.

Foto: Marc Femenia/TT Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X