”Det är inte så att mitt hem är fullt av uppstoppade djur. De är konstverk för mig och jag gillar inte alla. Det viktigt att de har rätt blick. Den uppstoppade gnun i boken finns faktiskt på riktigt, hemma hos mig.”
”Det är inte så att mitt hem är fullt av uppstoppade djur. De är konstverk för mig och jag gillar inte alla. Det viktigt att de har rätt blick. Den uppstoppade gnun i boken finns faktiskt på riktigt, hemma hos mig.” Foto: Staffan Löwstedt

”Jag är beredd – för jag vet att den är brutal”

Haggan skiljer sig för hans skull. När han vägrar göra detsamma attackerar hon honom, hans hustru och deras inredningsreportageperfekta liv. Aase Bergs nya roman synar manipulativa män – och vill uppvigla mesiga älskarinnor att göra motstånd.

Publicerad

Genom att slå hål på ett batteri av fördomar och upprätta den ogifta, barnlösa, ensamstående kvinnan slog ”Nuckan” av Malin Lindroth Sverige med häpnad. Och nu är det tänkt att ”Haggan” ska få samma respekt, alltså älskarinnan, den andra kvinnan, hon som har ett förhållande med en man som lever med en annan.

Men ”Haggan” är inte en essä utan en roman. Och hon är ingen given förebild, om hon blir upprättad kan nog diskuteras.