”Jag åker tillbaka till Irak” Nya rön om cancer i livmodern

Den första större testningen av ett vaccin mot virus som orsakar livmoderhalscancer är nu klar. Den internationella studien på över 500 kvinnor, varav 70 från Sverige, visar på uppseendeväckande goda resultat. 90 procent av infektionerna kunde förhindras. Större prövningar har redan inletts bland annat i Sverige. Minas Al-Yousifi säger att han fördes bort av nio beväpnade män. Men kritikerna hävdar att kidnappningen kan ha varit iscensatt för att plocka politiska poäng. Kristdemokratledaren Göran Hägglund, som först engagerade sig i fallet, har inga bevis för att det verkligen var en kidnappning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Livmoderhalscancer är den cancerform som varit mest aktuell för den omhuldade drömmen att kunna vaccinera mot cancer. Orsaken är att dessa tumörer hänger samman med ett eller flera vårtvirus, kallas HPV-virus. Det innebär att åtminstone 70 procent - eller mer - av kvinnor som får denna cancerform samtidigt bär på ett eller flera av dessa virus.
Den självklara tanken är att om infektion med dessa cancervirus kan elimineras försvinner eller minskar risken avsevärt för att få livmoderhalscancer. Flera studier har dragit igång för att testa denna förebyggande vaccinering och minst två läkemedelsföretag har utvecklat egna vacciner.

De första resultaten redovisar nu av ett försök på över 500 20-åriga friska kvinnor i flera länder, däribland 70 från Sverige, i webbupplagan av den brittiska medicinska tidskriften The Lancet. Det gäller läkemedelsföretaget Mercks vaccin som är uppbyggt av fyra olika HPV-virus.
277 av kvinnorna vaccinerandes vid tre tillfällen medan 275 fick enbart overksamt medel. Deltagarna
följdes i 36 månader och infektionerna minskade med hela 90 procent hos de vaccinerade.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons