Perfect Guide

Jacob de Geer: ”Jag väljer ofta bort personer som är cv-mässigt perfekta”

Tech-entreprenören Jacob de Geer är vd och medgrundare till fintechbolaget Izettle, som förra året såldes till Paypal för 19 miljarder kronor. För SPG berättar han om det viktigaste han lärt sig om ledarskap.

Förra våren såldes fintech-bolaget Izettle till den amerikanska betaljätten Paypal. Värderingen var 19 miljarder kronor. Bolaget, som grundades av Jacob de Geer och Magnus Nilsson, har både förändrat en bransch och varit en kaxig uppstickare mot storbankerna. Vi frågade Jacob de Geer vilket slags ledarskap han tror fungerar bäst i ett startup-bolag.

Annons

– I det här fallet tror jag på det passionsdrivna ledarskapet, att vara visionär och duktig på att sälja en dröm. Du kan inte starta bolag som Izettle utan ambitionen att bli bäst i världen. Ledarens uppgift är att skapa sammanhållning och ge teamet en stark värdegrund. A och O i mitt ledarskap har varit att bygga den kulturen. När det gäller kaxigheten finns det en frihet i att vara underdog, vi har inte haft något ’legacy’ att försvara.

Vilka tre ord tror du kollegorna skulle använda för att beskriva ditt ledarskap?
– Rak, passionerad och tillgänglig. Vi vill verkligen arbeta med öppenhet, medarbetarna ska känna att de kan kliva in på mitt kontor när de vill. Optimistisk, kanske är det fjärde ord kollegorna skulle använda ...

Vilken är din slugaste fråga under anställningsintervjuer?
– Jag har aldrig haft en sån där perfekt utslagsfråga. Men en grundfilosofi är att försöka anställa såna som är smartare än mig själv. Folk som verkligen är engagerade och ser Izettle och vår vision som något mer än ett arbete. Många gånger har jag valt bort personer som är cv-mässigt perfekta, som kanske haft de bästa betygen och gjort några år på en businesskonsultfirma. När man ska dra igång bolag som Izettle vill man ha medarbetare som drivs av passion, och de hittar man inte nödvändigtvis på universiteten. 

Har du haft någon tydlig förebild som ledare?
– Jag har lärt mig mycket av min kompanjon Magnus Nilsson. Jag beundrar hans tydlighet och förmåga att snabbt ta rätt beslut. Och vår COO, Sara Arildsson, som är otroligt skicklig på att förstå medarbetarnas drivkrafter. En riktig människokännare, där är jag inte lika duktig.

När är det jobbigast att vara ledare?
– Baksidan med att anställa passionsdrivna och oerfarna personer är att deras kompetens ibland inte räcker till. När bolaget växer förväntas de plötsligt leda 120 personer och då behövs mer erfarenhet av ledarskap. Vid såna tillfällen är det trist att vara den som tvingas förklara för någon som gjort ett fantastiskt jobb att vi ändå behöver gå skilda vägar.

– Sen har det varit några nära döden-upplevelser på vägen. När man jagar tillväxt blir man riskkapitalberoende och då medföljer också pressen att stänga finansieringsrundor. Under förhandlingarna – när allt hänger i luften – har det känts väldigt ensamt ibland. Du vet själv att avgrunden är nära om inte allt går vägen och måste samtidigt hålla fasaden utåt och peppa teamet. Jag har ju lockat med en massa människor på den här bolagsresan och känner ett stort ansvar för dem.

Vad hade du velat ge ditt 25-åriga jag för ledarskapsråd?
– Underskatta aldrig värdet av en riktigt jäkla kul företagsfest. Att fira tillsammans är ett fantastiskt sätt att stärka banden mellan människor i bolaget och att stärka kulturen. Under en av våra tuffaste perioder 2012, när vi knappt hade råd att betala ut löner, bestämde jag och Magnus att vi skulle satsa på en rejäl julfest. Vi insåg nog först i efterhand hur viktigt det var för att förstärka vi mot världen-känslan vid det kritiska skedet, och för att få alla att kämpa ännu hårdare.

Techbolag är kända för era pingisbord och klätterväggar. Hur gör du för att skapa tech-mys?
– Är inte det här en typisk kommentar från en 65-plussare? Idag är det hygiennivå och det riktiga tech-myset kräver mer än så. Med det sagt så ska man inte underskatta mervärdet av ett bra pingisbord – det är den nya kaffemaskinen och många bra idéer har fötts runt det. Jag och Magnus spelar mot varandra minst en gång i månaden.

Till Toppen