Annons

Christian Braw:Jaan Kross – diktens lindansare

Jaan Kross som avled i torsdags var inte bara Estlands främste författare, utan en världsförfattare som skildrade de avgörande val som envar ställs inför. Han överlevde sovjetiskt arbetsläger och kom med sin diktning att signalera tacksamhet och hopp.

Under strecket
Publicerad

Hederliga hantverkare! Granna snobbar och bönder!... Kom hit, kom hit! Ni skall få uppleva ett under, vars like ni hela ert liv varken har sett eller kommer att se.

Med de orden börjar Jaan Kross största och mest personliga roman, ”Kolme katku vahel” (i fyra delar 1970–80). Det är en utropare, som kallar samman Tallinns borgare till ett framträdande av en italiensk lindansartrupp. De skall framträda på en lina som spänts från S:t Olaikyrkans väldiga torn till en ställning på huset mittemot. Den estniske skolpojken Balthasar Rüssow – romanens huvudperson – smyger upp i kyrktornet och ser bägaren, ur vilken lindansarna dricker innan de går ut till sitt livsfarliga framträdande. Han hör den äldre av dem säga till en ung pojke: ”Drick, så att du inte faller!”

Annons
Annons
Annons