Annons
X
Annons
X

Ja till ny kärnkraft

De fyra borgerliga partiledarna är överens om energipolitiken. Det innebär att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs, erfar SvD.se. En presskonferens hålls klockan 10.30.

Foto: SCANPIX ARKIV

Kärnkraften

ALLIANSEN ENIG I KÄRNKRAFTSFRÅGAN | PRESSTRÄFF 10.30

Uppgiften bekräftas av SvD.se:s källa, som uppger att nya kärnkraftverk ska få byggas där det redan finns sådana i dag och när de nuvarande har tjänat ut. Enligt SvD:s källa finns dock hårda skrivningar om att inga statliga pengar ska gå till nysatsningar i kärnkraften.

– Inte en enda statliga krona ska gå till att subventionera kärnkraften, säger källan.

Uppgörelsen innebär också en storsatsning på vindkraft och satsningar på energieffektivisering och förnybara energislag. Det ska bli enklare och gå snabbare att få tillstånd att bygga ut vindkraften. Enligt SvD:s källa ska vindkraften byggas ut med 30 terawattimmar fram till 2020.

Annons
X

Centerns riksdagsgrupp, som i går snabbinkallades till Stockholm för ett kvällsmöte, har träffats igen under morgonen. Vid klockan 9 satte sig ministrarna i regeringssammanträde och en presskonferens hålls klockan 10.30. Borgerliga riksdagsledamöter ska ha informerats om uppgörelsen tidigt i morse, skriver TT.

Den bedömning som görs är att det inte finns fyra borgerliga ledamöter som kommer att rösta emot i riksdagen, vilket innebär att förslaget kommer att gå igenom även om det inte går att få med socialdemokraterna på en blocköverskridande uppgörelse.

Kärnkraften har i årtionden varit en symbol för borgerlig splittring. Motståndet mot kärnkraften har varit starkt i Centerpartiet, som stod på avvecklingssidan i Linje 3 i samband med folkomröstningen om kärnkraft 1980.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men för två år sedan antydde Centern att partiet kunde vara på väg mot en omsvängning i kärnkraftsfrågan. Tidigare har det hetat att Centern vill fasa ut kärnkraften i ”balanserad takt”. Men i mars 2007 uteslöt Centerledaren Maud Olofsson inte att det kan byggas kärnkraftverk i Sverige efter 2010 — något som tidigare varit otänkbart inom Centern.

  Samtidigt har inför Centerstämman i maj fler röster höjts i de egna leden för att partiet inte längre ska verka för en utfasning av kärnkraften.

  Och sedan Kristdemokraterna i förra veckan svängt och krävt att förbudet mot nya kärnkraftverk ska upphävas, och att gamla reaktorer som skrotas ska ersättas av nya, ökade trycket på Centerpartiet, som nu anslutit sig till övriga alliansens kärnkraftslinje.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 2
  Foto: ROBERT HENRIKSSON / SVD / SCANPI Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X