Annons
X
Annons
X

Ja till Ipred

Efter en flera timmar lång debatt är det dags för riksdagen att fatta beslut om Ipred klockan 16. Riksdagen röstar ja till det kontroversiella lagförslaget.

Foto: RIKSDAGEN.SE

In i det sista skapar den så kallade Ipred-lagen – lagen som ska göra det möjligt för upphovsrättsinnehavare att vända sig till domstol för att få ut uppgifter om misstänkta fildelare – en het diskussion.

I timme efter timme debatterade riksdagen idag lagförslaget. På ena sidan Miljöpartiet och Vänsterpartiet som anser att lagen är ett hot mot den personliga integriteten och gör det möjligt för skiv- och filmbolag att kräva hundratusentals kronor i skadestånd från privatpersoner.

På andra sidan står den borgerliga majoriteten och regeringen som anser att lagen är nödvändig för att stoppa olaglig fildelning.

Annons
X

– Den som skapar film och musik ska få med lagen få bättre möjligheter att ingripa mot intrång i upphovsrätten, sade justitieminister Beatrice Ask tidigare idag.

I mitten står Socialdemokraterna. De stödjer lagförslaget, men vill tillsätta en integritetsombudsman och en upphovsrättskommission.

Det innebär att resultatet av den omröstning som ska ske i kammaren senare idag redan på förhand är klar. Ipred kommer att bli verklighet – trots protesterna. Den 1 april börjar lagen att gälla.

Miljöpartiet och Vänsterpartiets yrkanden att näringsutskottets förslag ska avslås röstas ner. Också Socialdemokraternas vilja att motiveringen till lagen ska ändras röstas ner. I samtliga punkter går riksdagen på det liggande förslaget.

Det innebär att det inte blir någon integritetsombudsman som S vill.

Annons
Annons
X
Foto: RIKSDAGEN.SE Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X