Annons
X
Annons
X

Ja till homovigslar i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan behåller vigselrätten och öppnar för samkönade vigslar i kyrkan. Det beslutade kyrkomötet i dag. Ja-sidan vann en jordskredsseger – till och med en större sådan än väntat.

– Det här visar att det faktiskt går att förändra samhället och göra världen lite enklare för kommande generationer, säger RFSL:s förbundsordförande Sören Juvas till SvD.se.

Foto: TOMAS ONEBORG

Ja-sidan, företrädd av bland andra ärkebiskop Anders Wejryd, gick i dag hem med segern i kyrkomötets mest omdiskuterade fråga – om Svenska kyrkan ska behålla sin vigselrätt och viga par av samma kön.

Och det blev en jordskredsseger: 176 röstade ja till kyrkostyrelsens förslag att ansöka om att behålla sin vigselrätt, 62 röstade nej och 11 lade ner sin röst. Mötet beslutade också att ändra i kyrkordningen, vilket innebär att samkönade par ska kunna vigas i Svenska kyrkan.

Segern för ja-sidan blev alltså större än väntat – 71 procent röstade för förslaget och knappt 25 procent röstade emot. Siffrorna i den granskning SvD lät göra fyra dagar före kyrkomötet visade att 53 procent skulle rösta för.

Annons
X

– Det här känns så häftigt, skönt och befriande. Man har ju på något sätt tagit den sista bastionen, alla som jobbat med det här i så många år. Givet att Svenska kyrkan är Sveriges största organisation efter riksdagen och att det var en så otroligt lång diskussion kan man konstatera att det här är ett steg framåt när det gäller ett lika behandlande av människor. Det är hårt att heta Björn Söder den här veckan, säger en nöjd och lättad Sören Juvas, förbundsordförande RFSL.

Samtidigt är han kritisk mot att enskilda präster kommer ges möjlighet att vägra viga samkönade par trots beslutet.

– Det som är lite tråkigt är att man fortfarande ger utrymme till personer som diskriminerar att fortsätta göra det. Jag har väldigt svårt att förstå att det ska vara så svårt att ge människor lika behandling. Man måste kunna stå upp för principen lika värde, säger han till SvD.se.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Redan den 1 november börjar den nya ordningen att gälla.

  På en pressträff direkt efter kyrkomötets beslut påpekade ärkebiskop Anders Wejryd att beslutet ändå inte var större än när kyrkan för några år sedan tog beslutet om partnerskap. Wejryd konstaterade också att spänningarna nu ökar inom Svenska kyrkan, uppger TT.

  – Men detta är en mogen rörelse som kan hantera sådant, sa han enligt nyhetsbyrån.

  Det årliga kyrkomötet föregicks av en intensiv debatt, både inom och utanför kyrkans värld. Frågan aktualiserades när riksdagen klubbade igenom en ny äktenskapslag, där personer av samma kön kan ingå äktenskap.

  Motståndarna har argumenterat för äktenskapets långa tradition i sin nuvarande form, att bibeln inte ger stöd för könsneutrala äktenskap och att frågan kommer att splittra Svenska kyrkan.

  – Jag har inte hittat ett bra teologiskt argument någonstans i Bibeln för att införa en könsneutral äktenskapsordning. Kan någon komma fram och ge oss det? sa Gustaf Bengtsson (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK) under gårdagens debatt, skriver
  Dagen.

  – Att vi haft kärleken som grund för vår tolkning har gjort att vi inte har slaveri i dag, kontrade Martin Lind, biskop i Linköping, enligt Dagen.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X