Annons
X
Annons
X

Ja till FRA-lagen

Riksdagen röstade ja till regeringens omstridda FRA-lag med 143 röster för och 138 emot. En ledamot avstod från att rösta.

(uppdaterad)

Mer om FRA-lagen

Läs även

Efter en neslig återremiss av regeringens FRA-lag räddades förslaget ändå i elfte timmen.

I återremissen hade allianspartierna enats om förslag till kompletteringar av den kritiserade lagstiftningen. De borgerliga ledamöter som hotat att fälla förslaget sade sig nu vara nöjda.

– Ett jättecentral punkt är att det skapas en ny myndighet som ska pröva tillståndsgivningen. I det ursprungliga förslaget låg det på Försvarets underrättelsenämnd, sade Annie Johansson (c) till TT.

Annons
X

Hon och övriga borgerliga ledamöter lyfte också fram den ökade kontrollen som sker med Datainspektionen och en ”domstolsliknande” nämnd som ska utses.

Men kritikerna var inte imponerade.

– Det är direkt stötande, sade Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om man nu ska bordlägga ett ärende så borde man väl ta tid på sig. De har haft 365 dagar på sig och nu ska man göra det fem i tolv, sade försvarsutskottets ordförande Anders Karlsson till TT.

  Utskottet fick några timmar på eftermiddagen på sig att få fram ett nytt betänkande.

  – Det här visar vilken oerhörd brist det är i hanteringen. Vi kommer inte att kunna göra en ordentlig bedömning av förslaget, sade vänsterpartiets ledamot Alice Åström till TT.

  Kritiken från Journalistförbundet och Tidningsutgivarna (TU) var också hård.

  – Vi har under 2000-talet haft en rad beslut om tvångsmedel. Lägger vi till det här också punkterar vi vår grundlag, sade Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén till TT.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X