Annons
X
Annons
X

Ja till Designens hus i Stockholm

Av Spektra

Stockholm tog på onsdagen ett steg närmare ett Designens hus vid Telefonplan. Kommunstyrelsen röstade igenom beslutet trots att förhandlingarna med staten inte är färdiga.

Beslutet är ett så kallat inriktningsbeslut som ger förvaltningen i uppdrag att arbeta vidare med projektet, dock under förutsättning att finansieringen blir löst, enligt finansborgarrådet Annika Billström (s).

Ett Designens hus har diskuterats längre. Det är tänkt som ett branschhus för olika aktörer, däribland Svensk Form. Ett hus vid Telefonplan är utsett, även om någon uppgörelse inte är träffad. Socialdemokrater och moderater har också varit överens om själva idén. Ändå röstade moderaterna nej i kommunstyrelsen.

Annons
X

– Vi är för ett Designens hus men det är helt fel att ta det här beslutet innan vi har något löfte om statliga pengar, säger Rolf Könberg (m), vice ordförande i fastighets- och saluhallsnämnden som menar att Annika Billström skyndat på ärendet bara för att få ett beslut före valet.

- Det här kommer att kosta kommunen en massa onödiga pengar och det är andra gången hon försämrar vår förhandlingsposition.

Enligt Rolf Könberg kostar det upp till 150 miljoner kronor att renovera den aktuella byggnaden och han vill ha garantier för att regeringen verkligen går in med pengar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Annika Billströms medarbetare tror inte på något försämrat förhandlingsläge. Att förvärva fastigheten skulle kosta kommunen 60 miljoner kronor, enligt det förslag ägaren AP-fastigheter lade fram redan för ett halvår sedan.

  Billström själv säger till Dagens Nyheter att en gemensam finansiering med staten är en förutsättning, och att Designens hus kommer att finnas med i regeringens budgetproposition, om den vinner valet. (TT Spektra)

  TTSpektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X