Annons

J ColeJ Cole balanserar mellan politisk ilska och skörhet

J Cole under en spelning i slutet av september. Han bär en orange fångdräkt.
J Cole under en spelning i slutet av september. Han bär en orange fångdräkt. Foto: Michael Zorn /AP

Rapparen J Coles nya roll som kanal för svart frustration i USA passar honom bra. Men han bemästrar även konsten att blotta sina ömma sidor.

Under strecket
Publicerad

För snart två år sedan bröt sig en kraftigt beväpnad polisstyrka in i J Coles hem, i ett välbärgat och mestadels vitt område i North Carolina. Till huset, där han även har sin studio, kom det gäster som grannarna kastade långa blickar efter. Något som resulterade i att de tipsade polisen om att det antagligen pågick drogförsäljning i hans hem. På Hovet visar J Cole upp övervakningskamerornas filmer från det brutala tillslaget, som en illustration till låten ”Neighbors”. Och när hans finger pekar på den enda anledningen – sin svarta hud – buar publiken åt den strukturella rasismens mekanismer.

J Coles Stockholmsgig under ”4 your eyez only”-turnén var tänkt att hållas på Annexet, men när biljetterna sålde slut efter endast fem minuter fick spelningen flyttas till Hovet. Somliga rappare exploderar i publikstorlek, men J Cole verkar snarare höra till skaran som sakta men säkert bygger upp sin publik, och sedan plötsligt är långt större än vad många har insett. 2011 var han den första artisten som fick kontrakt på Jay-Z:s skivbolag Roc Nation, och därefter har hans karriär accelererat i sakta mak.

Annons
Annons
Annons