Annons

Izettle köps upp av PayPal för 19 miljarder kronor

 Izettles vd och grundare Jacob de Geer, Paypals vd Dan Schulman och Paypals operativa chef Bill Ready.
Izettles vd och grundare Jacob de Geer, Paypals vd Dan Schulman och Paypals operativa chef Bill Ready. Foto: IZettle

De långt framskridna planerna på en börsnotering avbryts när det svenska fintechbolaget nu köps upp av Paypal. För detta betalar den amerikanska betaljätten en ordentlig premie då den väntade värderingen för Izettle låg på 10 miljarder. Grundaren, vd:n Jacob de Geer, stannar kvar i bolaget.

Under strecket
Publicerad
Foto: iZettleBild 1 av 1
Foto: iZettleBild 1 av 1

Den amerikanska betaljätten Paypal gör sitt största förvärv hittills och köper svenska fintechbolaget Izettle i en affär värd 2,2 miljarder dollar, motsvarande 19 miljarder kronor. Med förvärvet stärker Paypal sin närvaro i butiker i elva länder som Brasilien, Frankrike, Tyskland, Spanien och de nordiska länderna.

– Kombinationen av Izettle och Paypal kommer att ge enorma fördelar för våra handlare som kommer att få tillgång till ett ännu större utbud av verktyg för att hjälpa dem att få betalt, sälja smartare och växa, säger Izettles vd och grundare Jacob de Geer i ett pressmeddelande.

Under 2018 räknar Izettle med bruttointäkter på cirka 165 miljoner dollar och att man hanterar betalningar värda 6 miljarder dollar via sin plattform.

Jacob de Geer stannar kvar och ska fortsätta leda Izettle även framöver och rapportera till Paypals operativa chef Bill Ready.

Transaktionen förväntas vara slutförd i det tredje kvartalet i år.

Foto: iZettle

SvD:s reporter Mikael Törnwall anser att affären innebär en fördel för Izettle, men ska ses som ytterligare ett bevis på hur Sverige misslyckas med att göra spjutspetsbolag till globala jättar.

– Izettle får tillgång till Paypals globala ”reach”, men för Sverige är det synd. Det här är ännu ett svenskt spjutspetsföretag som försvinner i utländska händer innan det blivit riktigt stort. Det här är lite av Sveriges förbannelse. Vi är väldigt bra på att ta fram otrol

Säljs Izettle för tidigt?

– Det kan man aldrig veta, men antingen har man insett att det skulle vara svårt för Izettle att ta bolaget till nästa nivå och då är det rimligt. Eller så var det pengarna som lockade, att få 1,5 miljarder kronor i handen och det är det ju väldigt svårt att tacka nej till.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons