X
Annons
X
Reportage

Ivar Kreugers okända konstskatt

Konstnären Ewald Dahlskog skapade tre gigantiska fresker till Ivar Kreugers bankpalats i Paris. Men samma dag som verken skulle avtäckas tog Kreuger sitt liv. Nu – 84 år senare – avtäcks denna hittills okända svenska konstskatt.

En delegation från svenska ambassaden får tillsammans med SvD en exklusiv visning av Ewald Dahlskogs verk, en intarsia där Sverigekartan dominerar Europa (intarsiatekniken – mönsterläggning med tunna bitar av träfanér – användes i Europa främst inom möbeltillverkning). Foto: Nikolai Jacobsen

Ivar Kreuger hittas i sin säng. En niomillimeters kula från en Browning har trängt in i hans bröstkorg någon gång mellan klockan 10.45 och 13.00, enligt polisrapporten. Det är lördagen den 12 mars 1932, en av de mest dramatiska dagarna i Sveriges och den internationella finansvärldens historia.

Värdet på Ivars Kreugers imperium uppskattas vid hans död till närmare 900 miljarder kronor. En för tiden ofattbar summa, fullt i nivå med Rockefeller och Rothschild.Eller Bill Gates, för att hitta en samtida referens. Skottet i sovrummet på Avenue Victor-Emmanuel III (senare Avenue Franklin D Roosevelt) kommer att göra miljontals männi­skor över hela världen utblottade.

Detalj ur en av freskerna.

Foto: Nikolai Jacobsen Bild 1 av 5

Den magnifika entrén till det som skulle bli Ivar Kreugers bankpalats i Paris. Place Vendômes exklusiva läge var tänkt att befästa den svenska Tändstickskungens internationella position. Så blev det aldrig.

Foto: Nikolai Jacobsen Bild 2 av 5

Ovan: Veronika Wand-Danielsson, Sveriges ambassadör, är lyrisk över den nyfunna svenska kulturskatten i Paris.

Foto: Nikolaj Jacobsen Bild 3 av 5

Ingenjören och affärsmannen Ivar Kreuger.

Foto: TT Bild 4 av 5

Konstnären Ewald Dahlskog.

Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X