Annons

Räddad från cancer – men Ivars kamp är inte över

”I dag kan jag göra det mesta som andra kan, men jag måste göra det långsammare”, säger 25-årige Ivar som överlevde hjärntumören han fick som 11-åring.
”I dag kan jag göra det mesta som andra kan, men jag måste göra det långsammare”, säger 25-årige Ivar som överlevde hjärntumören han fick som 11-åring. Foto: Emma-Sofia Olsson

Avancerad cancervård räddade Ivar Kindstedts liv när han var 11. Men kampen slutade inte där. Trots att han i sinnet och på pappret nu är 25 år är hans kropp skör som en 90-årings. Risken för stroke och hjärnblödning är hög.

Under strecket
Publicerad

Rädslan för att sjukdomen ska återkomma är en oro de flesta canceröverlevare delar.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Ivar har både krokig rygg (skolios) och kyfos (kutrygg). Båda är konsekvenser av cancerbehandlingarna.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Ivar är lång och blev mot slutet av tonåren allt tyngre. Sedan han var 19 år har han gått hos en dietist som hjälpte honom att gå ned 30 kilo på två år.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Det händer att Ivar visar upp operationsärret i nacken när någon inte förstår varför han vinglar eller varför han som är så ung väljer att ta hissen.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Ivar Kindstedt är vad som ibland beskrivs som en ”vinnare i kampen mot cancer”. Men det är långt ifrån alla dagar han känner sig så. En hjärntumör och intensiv cancerbehandling sätter sina spår. Ryggen är krokig, fötterna har tagit stryk av strålningen och balansen är opålitlig, närminnet svajar också. Mikroblödningar i hjärnan ökar risken för stroke eller hjärnblödning. Hans hormonella utveckling stoppades upp av behandlingarna och har fått sättas igång i efterhand. Ändå säger Ivar att han tacksam över att bo i Sverige, att han har råd med de mediciner han ännu behöver, att han som 25-åring fått en egen lägenhet som han kan betala hyran till.

– Jag har ju mycket skador, men det oroar mig inte särskilt mycket i vardagen. Det är fantastiskt att kroppen hittar tillbaka. Jag var 11 när jag blev sjuk, nu är jag 25. När jag vaknade var jag totalförlamad, säger Ivar Kindstedt.

Annons
Annons
Annons