Italienskt kaos i arv

I dag inleds kampen om presidentposten i Italien. Blir det vänstern eller högern som vinner – och kan det öppna för en lösning i regeringskrisen? Den som intar posten efter 88-årige Giorgio Napolitano ärver i vilket fall ett Italien i politisk turbulens.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Få ceremoniella presidenter har stått i strålkastarljuset som Napolitano. Med sitt milda och värdiga uppträdande har han vunnit italienarnas hjärtan över åren, när han diplomatiskt lotsat landet genom upprepade kriser. Men ingen har varit så djup som den pågående regeringskrisen. Napolitano har också sett ovanligt trött ut på sistone, när han kämpat för att undvika ett omtumlande nyval.

Det ryktades ett tag att han skulle avgå i förtid, innan hans sjuåriga mandat går ut den 15 maj. Men sedan ökade trycket att sitta kvar längre. Det sista Italien behöver är en novis som ska övervaka ett politiskt kaos, påpekas det. Landets president ger i uppdrag att bilda samt tillsätta regeringar, en tung uppgift i dagens Italien. Men Napolitano har dragit en gräns, uttryckt med sedvanlig diplomati: ”Vid 88 års ålder kan man inte tillåta sig någon övertid”.

Annons
Annons
Annons