Italienskt för nybörjare

Få länder är så intimt förknippade med sin matkultur som Italien. Pastan, brödet och pizzorna är vardagsmat över stora delar av världen. Men det finns stora variationer av råvaror och tillagningsmetoder som skiljer de olika regionernas mattraditioner åt. Här gör vi en liten presentation av maten från några italienska regioner.

Publicerad
Annons

Piemonte Här är maten kraftig och det sägs att Piemontes kök når sin kulinariska topp på hösten. Den råvara som regionen är mest berömd för, är dock som bäst på vintern. Det är då de unika vita tryfflarna grävs upp. Albas vita guld har någon kallat dem, eftersom de växer på de små runda kullarna i Alba, Asti och Monferrato. Den dyrbara svampen är dock inte det enda som placerar Piemonte på Europas kulinariska karta.
Andra berömda råvaror/rätter:
Gnocchi, risotto, polenta, grissini, taleggio och fontinaost (Aostadalen), grappa (sprit, druvdestillat) och vit tryffel.

Lombardiet I Valtellina, nära gränsen till Schweiz i norr torkas oxkött (bresaola) i alpvinden. Vid Poslätten i söder odlar man ris i stekande sol. Kontrasterna i Lombardiet är stora. Maträtterna är många och ordentligt kryddade. Det är bara en betydande vinproduktion som saknas.
Råvaror: Ostar: Gorgonzola, Taleggio och parmesankopian Grana Padano. Risotto och polenta (populärare än pasta), kött, kalv, charkuterier som mortadella och
bresaola.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons