Annons
X
Annons
X

Italienska räntor över smärttröskel

Tvära politiska kast har drivit upp den italienska tioårsräntan till nya rekordnivåer, vilket pressar euron ytterligare.

Av TT
(uppdaterad)

Italiens president Giorgio Napolitano lovar att sätta in akuta åtgärder.

Räntan på tioåriga italienska statsobligationer tog sig vid elvatiden över en teknisk tröskel vid 7 procent och fortsatte upp över 7,25 procent.

En nivå runt 7 procent ses av många bedömare som den smärttröskel där Italien inte längre kan finansiera sig på den privata kapitalmarknaden.

Annons
X

Italiens president Giorgio Napolitano slår i ett uttalande fast att det inte ”råder några tvivel” om att Silvio Berlusconi kommer att avgå som premiärminister.

Presidenten utlovar beslut om nya budgetåtgärder inom några dagar, och hävdar att akuta åtgärder ”när som helst”, och att någon risk för en lång period med en lamslagen regering inte föreligger.

En ny italiensk regering kommer att bildas inom kort, säger Napolitano vidare, och om inte kommer parlamentet att upplösas och nyval utlysas.

Rykten spreds under eftermiddagen att Europeiska centralbanken (ECB) har inlett stödköp av italienska statspapper på andrahandsmarknaden, för att hejda den räntechock som är på väg att tvinga eurozonens tredje största ekonomi att be om hjälp utifrån för att klara statsfinanserna.

I Frankfurt spreds också rykten om att ECB var i färd med att kalla sin direktion till ett krismöte, för att fatta beslut om extraordinära åtgärder med anledning av den eskalerade krisen i Italien.

– Men, jag tror inte det behövs något extramöte. ECB har redan alla verktyg som krävs för att intervenera på marknaden om det finns behov av det, säger Thomas Köbel, ECB:s chefsstrateg i Frankfurt till TT.

Samtidigt rapporterar Reuters att Silvio Berlusconi redan på G20-mötet förra veckan fick ett erbjudande om finansiellt stöd från eurozonens krisfond EFSF, men att den italienska premiärministern avvisade detta förslag.

Reuters hänvisar till Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, som ska ha berättat om erbjudandet på ett möte med det tyska parlamentets finansutskott, enligt ledamöter i utskottet.

Räntelyftet är en effekt av den politiska turbulensen i Italien, som till följd av nästan obefintlig tillväxt och en gigantisk statsskuld nu står inför en osäker framtid.

Tekniskt bidrog även att clearinghuset LCH Clearnet höjt avgiften för investerare som använder italienska statsobligationer som säkerhet. För italienska obligationer med 7-10 års löptid tar clearinghuset nu ut en avgift på 11,65 procent, mot tidigare 6,65 procent.

Därmed värderas italienska statspapper väsentligt lägre än papper med samma löptid från andra krisländer som Spanien.

Enligt Jonas Ranneby, kreditanalytiker, har LCH Clearnets besked ett ”signalvärde” som slår in på den redan skakiga kreditmarknaden i Sverige.

– Det som händer i eurozonen och Italien påverkar riskaptiten och stämningen, även på den svenska marknaden för företagslån, säger han.

Förenklat innebär detta ökade lånekostnader för svenska företag och om detta håller i sig kommer det i sin tur tvinga fram justerade investeringsplaner.

Italiens statsskuld uppgår totalt till drygt 1 900 miljarder euro, varav en stor del finns i ledande europeiska storbanker. Oron för att den italienska krisen ska leda till en förödande våg av kreditförluster för bankerna har skapat stora svårigheter för många banker i eurozonen att hitta finansiering.

Milanobörsen hade vid halv ett fallit över 4 procent. Dessförinnan stoppade börsen handeln med aktier i den italienska storbanken Intesa Sanpaolo, som enligt en delårsrapport från i tisdags sitter på italienska statsobligationer för 64,5 miljarder euro.

Handelsstopp infördes även för medieimperiet Mediasets aktie, sedan aktien rasat efter turbulensen kring koncernens grundare Silvio Berlusconi, avgående italiensk premiärminister.

Samtidigt kärvar bildningen av en övergångsregering i krislandet Grekland, där favoritkandidaten Lucas Papademos, före detta vice ECB-chef, inte ser ut att gå med på villkoren. Räntan på en tioårig statsobligation från Grekland, som sedan våren 2010 inte längre kan ta upp obligationslån till följd av de höga lånekostnaderna, låg samtidigt på 32,46 procent.

Italien på väg bli en riktig rysare blog.svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X