Italienska naturviner och Björn Frantzéns nya krog

Att säga att Björn Frantzén är perfektionist är knappast en överdrift. Alla som sett dokumentären Hunger, som porträtterar relationen mellan Frantzén och tidigare kompanjonen Daniel Lindeberg, vet att krögaren inte låter någonting stå i vägen i jakten på Michelinstjärnorna. Inte ens vänskapsrelationer. Men perfektionismen har gett resultat. Krogen Frantzén är den första svenska restaurangen någonsin att belönas med tre Michelinstjärnor. Och förväntningarna är förstås skyhöga när han idag slår upp dörrarna till nya Brasserie Astoria i Stockholm. Det ska enligt uppgift ha tagit 550 timmar endast att klä krogens spiraltrappa i mahogny, så hur mycket tid som lagts i köket kan man bara drömma om. Perfektion.

Därför är det lite befriande att läsa att Björn Frantzén själv alltid har Felix krögarpytt hemma i frysen. Tillsammans med stekt ägg och rödbetor är det enligt stjärnkocken ”en klassiker som alltid funkar”.

Mindre traditionell är Sofia Woods gröna gnudi (en sorts gnocchi gjord på ricotta) med getost. Den tar lite längre tid att laga än krögarpytten, men är ljuvlig. Gärna med ett glas naturvin till. Du hittar receptet längre ner i mailet – och där finns också intervjun med Björn Frantzén.

Trevlig läsning!

Under strecket
Publicerad
Annons

Spännande naturvin från Masi

Fresco di Masi Rosso 2020

Masi skakade om vinvärlden rejält 1964 då vinhuset släppte det numera kultförklarade vinet Campofiorin – och därmed uppfann ripassometoden. Lagom nu till våren lanserar man vinet Fresco di Masi som är svaret på vår tids nya känslighet och sökande efter en allt mer ansvarsfull konsumtion, med fokus på individers välbefinnande och ansvar för den planet vi lever på. Masi ligger alltid i framkant inom forskning och teknik. Lanseringen är en manifestation av deras engagemang för hållbarhet, innovation, kvalitet och den kulturella vision som de har för sina viner. Vinet är gjort på de lokala druvorna 70% Corvina och 30% Merlot, som skördats under dygnets svala timmar. Jäsningen sker med vildjäst och vinet buteljeras ofiltrerat. Vinet är fruktigt och ungt med tydliga körsbärstoner och passar fint till både charkbrickan och helgens grillmiddag. Eller varför inte vardagskvällens gnudi med getost? Recept hittar du längre ner. Samtidigt släpps även det krispiga vita naturvinet Fresco di Masi Bianco, en perfekt aperitif att inleda middagen med.

Annons
Annons

Pris: 119 kr

Nr: 50748, Flaska: 750 ml, Alkoholhalt: 12%

Din sökning | Systembolagetsystembolaget.se

Grön gnudi med brynt citronsmör och getost

4 portioner

Gnudi har vissa likheter med gnocchi men huvudingrediensen är ricotta istället för potatis.

 • 200 g fryst hackad spenat
 • 500 g ricotta
 • 2 ägg
 • 1 1/2 dl finriven parmesanost
 • 2 citroner
 • 1 1/2 dl vetemjöl + mer till utbakning
 • 50 g smör
 • 2 msk grovt hackade rostade hasselnötter
 • 100 g getost
 • Olivolja
 • Salt och nymalen svartpeppar

1. Tina spenaten och krama ur all vätska noggrant. Blanda spenaten med ricotta, ägg, parmesan och zest från båda citronerna. Smaka av med salt och peppar. Rör ner vetemjölet och blanda väl.
2. Pudra vetemjöl över en skärbräda och forma äggformade små gnudi med en sked eller med blöta händer. Pudra genast vetemjöl över gnudin så de inte klibbar ihop.
3. Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten under tiden.
4. Smält smöret i en liten kastrull och låt det börja skumma och brynas ordentligt. Pressa i en halv citron och vänd ner hasselnötterna när smöret doftar brynt och sött. Ställ åt sidan och håll varmt medan du kokar gnudin.
5. Koka en tredjedel av gnudin i 5 minuter. Lyft upp med en hålslev, lägg över på ett fat och ringla över lite olivolja. Koka resten av gnudin i två omgångar.
6. Ringla över det brynta hasselnötssmöret och se till att gnudin täcks väl. Smula över getost och servera genast.

Receptet är hämtat ur ”Vinter hos Wood” av Sofia Wood. Foto: Frida Edlund. Norstedts.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons