Italiensk OS-by med guldläge

God italiensk mat, skön åkning och varm sol är några av upplevelserna man kan få i gamla stenbyn Sauze d'Oulx. Dessutom laddar orten för vinter-OS 2006. Andreas Strömberg återvänder till sin barndoms Vintergata, som orten poetiskt kallas.

Publicerad
Sauze d'Oulx har kvar bylugnet. Men framför allt har byn närhet till OS-byn.

Sauze d'Oulx har kvar bylugnet. Men framför allt har byn närhet till OS-byn.

Annons

Jag känner doften av braskamin och dricker källvatten ur en fontän från 1500-talet. En byracka skäller så det ekar mellan tysta, grå stenhus i de gamla kvarteren i Sauze, som byn kallas i folkmun. Andra halvan av samhället består av moderna hotell, affärer och barer.
Själv tillbringade jag barndomens sportlov här i dalen. Med brinnande iver tog jag mina första plogsvängar som treåring. Min släkt med italienska mostrar och kusiner samlades på jul- och sommarlov i alphuset som morfar låtit bygga i grannbyn Beaulard. Det var stora middagar och mycket italienskt ståhej.
Till Sauze d'Oulx åkte vi när mostrarna skulle bli solbrända eftersom orten ligger på en bergssida dränkt i solsken. Italienarna själva kallar byn för Alpernas balkong. Sauze har kvar bylugnet jag minns. Litet och trivsamt, restauranger med genuin italiensk mat och backar för både treåriga nybörjare och skidvildar.
En gammal resehandbok beskriver Sauze d'Oulx som Alpernas Benidorm, överfullt av festande engelsmän, men det var på 1980-talet.
I takt med att lägenhetshotell rests och priserna dalat, rör det sig idag mer om familjer som åker skidor här.
Visst festas det fortfarande i barer som Village café. Den intima puben Ghost drar också fullt hus med skön soulmusik, billiga hamburgare och starköl för 25 kronor. En måndagkväll då charterbolagen har barrunda är stämningen laddad, men ändå sansad.

En skiddag i Sauze börjar med liften Clotes från bycentrum. Köer i morgontimman och sega järnsitsar från 1960-tal. Sakta byts dessa uråldriga liftar till snabbare, isolerade sittliftar. Orten står inför utmaningar nu, ett år före OS. Turistbyråns presschef Elisa Calcamuggi berättar till exempel att byborna känner sig måttligt delaktiga i förberedelserna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons