Annons

Italiens premiärminister stänger alla butiker

Folktomma Markusplatsen i Venedig.
Folktomma Markusplatsen i Venedig. Foto: Anteo Marinoni/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Alla butiker i Italien förutom matbutiker och apotek kommer att tvingas stänga, meddelar landets premiärminister Giuseppe Conte enligt Reuters.

Några ytterligare åtgärder kommer inte nödvändigtvis att vidtas om antalet smittade fortsätter att stiga – det kommer att ta några veckor innan man kommer att kunna skönja effekterna av de stränga åtgärder som vidtagits, tillägger Conte.

Antalet döda i Italien har stigit med nästan en tredjedel från tisdag till onsdag. Ytterligare 196 personer har avlidit, vilket gör det totala antalet till 827, enligt italienska myndigheter.

Det är den största uppskrivningen av antalet döda från ett dygn till ett annat sedan smittan upptäcktes i Italien den 21 februari.

Även antalet smittade ökade stort: från 10 149 till 12 462. Myndigheterna noterar dock att omkring 600 av dessa personer diagnostiserades under tisdagen och har förts till protokollet först dagen därpå.

Alla butiker i landet, förutom matbutiker och apotek, kommer att behöva hålla stängt, meddelade premiärminister Giuseppe Conte i ett tv-sänt tal. Påbudet omfattar frisörer samt barer och restauranger som inte kan garantera minst en meters mellanrum mellan sina gäster.

– Vi kommer att kunna se effekterna av denna stora ansträngning först om ett par veckor, sade Conte.

Matleverans-tjänster kommer fortsatt tillåtas och betonade att det inte finns något behov att hamstra livsmedel från livsmedelsbutiker.

Fabriker kommer fortsätta tillåtas ha öppet, men med utökade försiktighetsåtgärder

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons