X
Annons
X
Krönika

Rolf Gustavsson: Italiens populister underminerar EU

EU-kommissionen har gett Italien bakläxa på förslaget till budget för 2019. Den populistiska regeringen i Rom nonchalerar öppet varningarna från Bryssel. Konfrontationen, som undergräver trovärdigheten i eurosamarbetet, kan förvarna om en ny finanskris.

Läs mer om Hotet om finanskris

Som en lärdom av den grekiska finanskrisen införde EU ett regelverk för övervakning av hur stabilitetspakten respekteras i euroländerna. Italiens statsskuld som ligger på över 130 procent av bruttonationalprodukten, BNP, skulle nästa år sänkas. Men med det förslag till budget som regeringen presenterat kommer den i stället att öka.

EU-kommissionen reagerade omedelbart och skickade en skriftlig reprimand till Rom med uppmaningen att arbeta om budgeten. För första gången har ett eurolands budget fått underkänt. Italien har ett par veckor på sig att presentera ett nytt förslag. Om så inte sker öppnar EU en formell procedur den 21 november för ett medvetet brott mot stabilitetspakten. Den kan sluta med tunga sanktioner och mångmiljard böter kan drabba Italien.

Inrikesministern Matteo Salvini har redan förklarat att Italien inte tänker betala några böter utfärdade av EU.

Foto: Angelo Carconi /AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X