Italienarna lyssnade på kyrkan

Under strecket
Reuters, TT
Publicerad
Annons

Rom Folkomröstningen om Italiens kraftigt skärpta fertilitetslagar blev ett nederlag för dem som ville ha ändring och en seger för katolska kyrkan. Väljarna hörsammade kyrkans bojkottmaning.
Bara cirka 25 procent av de runt 50 miljoner som kunnat delta i söndagens och måndagens folkomröstning gjorde bruk av rösträtten, enligt preliminära siffror sedan vallokalerna stängts måndag eftermiddag. Det hade krävts minst 50 procents deltagande för att resultatet skulle bli giltigt.
Folkomröstningen sågs som ett test på den nye påvens inflytande, och det är tydligen betydande. Från många predikstolar hade väljarna förmanats: ”Man kan inte rösta om livet. Rösta inte!”

Av dem som stannade hemma förklarar enligt en opinionsmätning 65 procent att de gjorde det av ”moraliska skäl”. Resten hade helt enkelt inte lust att rösta.
De som ändå deltog i omröstningen sade ett klart och tydligt ja till lagändring. Enligt preliminära siffror blev det över 75 procent ja.
Det var fyra frågor som italienarna skulle besvara:
Ska
den del av lagen slopas som beskriver ett embryo som en färdig människa?
Bör kravet att högst tre embryon får skapas och att samtliga ska implanteras utan föregående diagnos dras tillbaka?
Bör makar tillåtas använda tredje part som donator?
Ska restriktionerna för medicinsk forskning på embryon hävas?
För påven Benedictus XVI var inhoppet i italiensk politik det första när han med hela sin tyngd stödde biskoparnas bojkottkampanj. Han beskrev dem som ”verkligt goda herdar” som önskade upplysa katolikerna om deras val.
”Kyrkan jublar: Målet är nått”, konstaterade tidningen Il Messagero redan efter första valdagen.
För Silvio Berlusconis regering, som utformade de nya fertilitetslagarna, innebär utgången sannolikt en lättnad, även om de fyra frågorna skar tvärs igenom både partier och familjer.
Vänsteroppositionen sade mest ja. Av regeringspartierna överlät Berlusconis Heja Italien och Nationella Alliansen på medlemmarna att bestämma, medan Kristdemokraterna och Lega Nord uppmanade sina anhängare att
stanna hemma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons