Annons

Bo Rothstein:Italien visar vägen ut ur polariseringen

Italiensk ”podestà” i historisk respektive samtida tappning.
Italiensk ”podestà” i historisk respektive samtida tappning. Foto: Armando Dadi/TT

När Giuseppe Conte fick förtroendet som italiensk premiärminister var det inte första gången som någon valts till ledare tack vare sin politiska opartiskhet. Kanske kan Italiens medeltida podestà-tradition ha framtiden för sig?

Under strecket
Publicerad

Många har sett med förundran på utvecklingen av det politiska landskapet i Italien. De gamla partierna – kristdemokraterna, socialisterna, kommunisterna, är i det närmaste utraderade och i stället domineras politiken av nya såväl höger- som vänsterpopulistiska partier. 

Stor förvåning har också landets nuvarande premiärminister Giuseppe Conte väckt. Från att tills för 18 månader sedan ha varit en närmast obemärkt juridikprofessor utan några direkta politiska kopplingar eller erfarenheter har han efter sommarens regeringskris stigit fram en betydande politisk ledargestalt. Han fick efter det senaste valet som hölls i mars 2018 förtroendet som primärminister just eftersom han av de två segrande men mycket olika partierna – det högernationalistiska Lega och det mera vänsterinriktade Femstjärnerörelsen uppfattades som neutral och opartisk. När denna omaka regeringskoalition sprack i somras spelade han en viktig roll i bildandet av en ny regeringskoalition mellan femstjärnerörelsen och Demokratiska partiet (som närmast är ett socialdemokratiskt parti). 

Annons
Annons
Annons