Annons

Rolf Gustavsson:Italien sjabblar bort sig självt

Matteo Salvini, Italiens inrikesminister som hoppas kunna ena Europas högerpopulister.
Matteo Salvini, Italiens inrikesminister som hoppas kunna ena Europas högerpopulister. Foto: Maria Laura Antonelli/REX/TT

Nu väntar flera tunga politiska kraftmätningar. Samtidigt fortsätter de politiska kampanjerna i flera nationella val. Först vid slutet av året klarnar bilden av hur EU:s omstart faktiskt gestaltar sig.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Olivier Matthys/APBild 1 av 2

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Italiens premiärminister Giuseppe Conte.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/APBild 2 av 2

Italiens Matteo Salvini, som jublande utropade sig som den store vinnaren i valet till EU-parlamentet, upptäcker nu att han vunnit en pyrrhusseger. Hans dröm om att leda en superstark populistisk motpol till EU håller på att punkteras och Italien blir den store förloraren i maktspelet.

Det räcker med en blick i almanackan för att förstå att det väntar en utdragen process. Det brittiska utträdet (brexit) har numera den 31 oktober som slutdatum. Mandatet för den nuvarande EU-kommissionen löper ut dagen efter, den 1 november. I detta läge är det naturligt att först klara ut de stora oklarheterna kring brexit innan någon uppgörelse om en ny ledning för EU avslutas. Dessutom måste EU antagligen först gå igenom en mindre konstitutionell kris innan en efterträdare till Jean-Claude Juncker blir utsedd.

Annons
Annons
Annons