Annons
X
Annons
X

Italien pressade ned börsen

Stockholmsbörsen följde med i ett europeiskt börsfall efter oro för den finansiella situationen i Italien. Bankaktierna var hårt pressade.

Av TT
(uppdaterad)

Stockholmsbörsens OMXS-index sjönk med 1,7 procent till 302,3. Sektorsindex för bankerna föll med 2,5 procent. Nordea var värst drabbad av de fyra storbankerna, aktien handlades ned med 2,9 procent till 56:20 kronor.

Italien pressas av skyhöga räntor och kan bli nästa land att be om nödlån. Det gör att euroländerna nu måste skynda på arbetet med att stärka sin krisfond. Räntorna på italienska tioåriga statsobligationer låg på drygt 6,5 procent på måndagen, farligt nära smärtgränsen för vad en ekonomi med en statsskuld på 120 procent av BNP tål.

På tisdagen väntar en omröstning kring åtstramningsåtgärder i parlamentet och premiärminister Silvio Berlusconi är hårt pressad, rykten finns också om att han snart kommer att avgå.

Annons
X

– Italien är helt klart det stora. Om man organiserar en succession så kommer det bli ett massivt rally i italienska tillgångar, både obligationer och aktier, men det är ingen enkel fråga, sade Christopher Potts, strateg på Cheuvreux, till Reuters.

Verkstadsjätten Sandvik lägger ett bud på samtliga aktier i sitt dotterbolag Seco Tools. För varje aktie i verktygsbolaget Seco Tools får ägarna 1,2 aktier i Sandvik. Seco Tools aktie rusade med 27,1 procent till 103:30 kronor. Däremot föll Sandvik, med 2,8 procent till 86:95 kronor.

I fredags noterades rabattkupongföretaget Groupon på USA-börsen och börsintroduktionen startade med en succé, vilket gynnade Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik som är delägare i bolaget. Med sina totalt 39 miljoner aktier i Groupon ökade Kinneviks substansvärde med 2,1 miljarder kronor. Kinneviks B-aktie steg med 1,7 procent till 137:10 kronor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Londonbörsens FTSE 100-index föll 0,3 procent till 5 510,8, Parisbörsens CAC 40-index sjönk 0,6 procent till 3 103,6 och Frankfurtbörsens DAX 30-index krympte 0,6 procent till 5 928,7.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X