X
Annons
X
Analys

Rolf Gustavsson: Ett haveri i Italien hotar hela EU

Det politiska dödläget består i Italien som nu närmar sig ett nyval om några veckor. Nyvalet ser ut att bli en folkomröstning om Italiens ställning i Europa. Ett haveri i Italien skulle hota hela EU.

Läs mer om Krisen i Italien

Den italienske presidenten Sergio Mattarella stoppade i söndags förslaget att utse den eurokritiske ekonomen Paolo Savona, 81, till ny finansminister. De två populistiska partierna La Lega och Femstjärnerörelsen som skulle bilda en koalitionsregering förde fram utnämningen av Savona som ett ultimativt krav till presidenten. Denne befarade att kravet skulle utlösa oro på finansmarknaderna och utnyttjade sin konstitutionella makt att lägga in veto. Därmed föll den tänkta regeringsbildningen.

För presidenten återstår nu att utse en övergångsregering av tjänstemän utan parlamentariskt underlag. När den förmodligen förlorar den kommande förtroendeomröstningen utlyser presidenten nyvalet som måste genomföras enligt samma komplicerade system som valet den 4 mars i år. I värsta fall leder nyvalet till samma politiska dödläge som i dag.

La Legas partiledare Matteo Salvini har använt förhandlingarna om regeringsbildning som en plattform för att profilera sig.

Foto: Alessandro Di Meo/AP Bild 1 av 3

Italiens president Sergio Mattarella.

Foto: Fabio Frustaci/AP Bild 2 av 3

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio efter ett möte med Italiens president.

Foto: Riccardo Antimiani/AP Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X