Bengt-Göran Kronstam:Italien håller vinet högt

Bengt-Göran Kronstam

Forza Italia! Så kommenterade en följare min förra, mycket frankofila vinkrönika på Facebook. Jag har utropat detsamma massor av gånger.

Under strecket
Publicerad
Annons

Och nog har Italien forsat fram på den svenska vinlistan. Startskottet gick 1997, ett historiskt vinår i detta land. Skälet var inte bara att naturen uppfyllde alla önskemål, utan att den moderna tekniken (och med den kunskapen) hade gjort sitt intåg i de italienska vinkällarna.

I dag väcker det italienska vinet oftare kritik från trendsättarna. Skälet ligger i de russintorkade viner som överglänser allt annat. Det är förvisso ett resultat av att många svenskar faktiskt gillar stilen, men framför allt för att monopolets sortimentsstyrning gynnar storsäljarna och tvingar konkurrenterna att anpassa sig.

I dag väcker det italienska vinet oftare kritik från trendsättarna. Skälet ligger i de russintorkade viner som överglänser allt annat.

Förra året stod italienarna för en dryg fjärdedel av Systemets vinförsäljning. Det var mer än dubbelt så mycket som tvåan. Under ytan ser det emellertid annorlunda ut. Den stora vinnaren just nu är Frankrike och i bakgrunden avancerar Spanien, Australien och Chile. USA ökar också, men den utvecklingen kan snabbt vändas av både ekonomiska och politiska skäl med Donald Trump i Vita Huset.

Annons
Annons

Historien upprepar sig. Även i vinets värld rullar tiden i cykler. Historiskt sett var Frankrike det självklara valet på den röda sidan och Tyskland på den vita. På åttiotalet tog istället Australien täten. Årtiondet efter var Spaniens och efter millennieskiftet gjorde Sydafrika dundersuccé. Därefter har allt gått Italiens väg. Tills nu!

Som vanligt är dock sanningen varken svart eller vit. Detta gäller i hög grad Italien och låt mig högtidligt deklarera att jag älskar italienskt vin. Det vill säga gott italienskt vin.

Samtidigt som nyfikenheten allt oftare pekar åt annat håll håller de italienska toppvinerna ställningarna. Le Volte (nr 32472, 160 kr), år efter år korat till Systemets mest prisvärda rödvin när vinjournalisterna röstat, är lika bra som det alltid varit. På den vita sidan är som tidigare Casal di Serra (nr 12419, 90 kr) en hundraprocentig favorit som alltid finns i mitt lager.

Piemonte i allmänhet, men barolo och barbaresco i synnerhet, har avancerat från bottenskylan till vinlistans stjärnhimmel. Friuli-Venezia Giulia är ett annat vinområde som börjar bubbla upp till ytan. Detsamma gäller Campanias och Basilicatas viner med antika anor. På Sicilien sker mycket spännande, inte minst i vingårdarna på Etnas sluttningar, och toscanaviner av klassiskt snitt står sig alltid gott.

Det finns alltså all anledning att fortsätta botanisera i den italienska vingården, även för dig som tröttnat på det söta rödvinet. Veckans vintips tar fasta på detta och du hittar där tio viner som är omistliga för var och en som gillar de italienska kokkonsterna.

Kombinationen av vin och mat är sällan så nationalistisk som i detta fall. Förvisso serverar jag viner från andra länder till både pizza, pasta och risotto, men så tillhör de också numera det internationella köket. Fast att servera något annat än italienskt vin till bistecca fiorentina, piccata milanese, fegato alla venezia, spaghetti vongole eller bolognese, ribollita och osso buco vore närmast en hädelse.

Hungrig? Fram med kastrullerna och vinet har du på länk här nedan!

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons