Annons
X
Annons
X

”Italien är det största hotet mot euron”

Det är Italien och dess finansiella problem är det största hotet mot eurosamarbetet hävdade David Riley, chef för kreditbedömningarna av stater vid kreditvärderingsinstitutet Fitch, i ett anförande vid en konferens i London, rapporterar The Wall Street Journal. Problemet är att Italien är alltför ekonomiskt och politiskt viktigt för att tillåtas falla och för stort för att kunna räddas, menade David Riley.

I år planerar den italienska staten att sälja statsskuldväxlar till ett sammanlagt värde av 390 miljarder kronor till, enligt David Riley, skrämmande höga räntor.

I år planerar den italienska staten att sälja statsskuldväxlar till ett sammanlagt värde av 390 miljarder kronor till, enligt David Riley, skrämmande höga räntor. Foto: MICHAEL PROBST/AP

David Riley pekade på ett antal svaga punkter i den italienska ekonomin som var och en hotar att knäcka inte bara Italien utan hela eurosamarbetet. Bakgrunden till problemen är ett gigantiskt upplåningsbehov. I år planerar den italienska staten att sälja statsskuldväxlar till ett sammanlagt värde av 390 miljarder kronor till, enligt David Riley, skrämmande höga räntor.

I en av årets första skuldauktioner såldes Italienska tioåriga statsobligationer mot en ränta på 7,13 procent, vilket var 5,25 procentenheter över vad Tyskland betalar för sina motsvarande obligationer som också såldes på tisdagen. Det är en i längden helt ohållbar skillnad inom ett valutaområde, sade David Riley.

Italiens ekonomi skulle inte ens tåla en ränteskillnad på fyra procentenheter gentemot den ränta som Tyskland får betala, eftersom tillväxten i den italienska ekonomin är noll.

Annons
X

Enligt David Riley är de nuvarande räntenivåerna explosiv och inte bara ett hot mot Italien utan mot hela eurozonen eftersom det saknas en pålitlig brandvägg som förhindrar att krisen sprider sig.

De nuvarande brandväggarna, European Financial Stability Facility (EFSF), European Stability Mechanism (ESM) och i slutändan International Monetary Fund (IMF), räcker inte till och det riskerar att Europa hamnar i en likviditets- och soliditetskris.

Det är för närvarande en överhängande risk att Italien nedgraderas ytterligare av ratinginstituten, sade David Riley. Italien tillsammans med ytterligare fem euroländer genomgår för närvarande en förnyad granskning av Fitch och de riskerar därmed en nedgradering.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den medicin som David Riley ser som den enda tänkbara i dagens läge är att den europeiska centralbanken, ECB, blir ännu mer aktivt på obligationsmarknaden och också sätter ett räntetak för de europeiska statsskuldväxlarna. EFSF kan också helt enkelt bli en bank som tar upp medel direkt från ECB och därmed slipper EFSF låna på den öppna marknaden.

  Annons
  Annons
  X

  I år planerar den italienska staten att sälja statsskuldväxlar till ett sammanlagt värde av 390 miljarder kronor till, enligt David Riley, skrämmande höga räntor.

  Foto: MICHAEL PROBST/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X