It-teknik i räddningstjänstens tjänst

Med hjälp av ip-teknologi ska akutsjukvården och räddningstjänsten kunna arbeta bättre och effektivare. Det är tanken med Ciscos akutsjukvårdsbil som är utrustad med företagets nätverksteknik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Systemet gör det möjligt för akutbilen att vara uppkopplad mot internet oavsett var den befinner sig. Det skulle alltså vara möjligt för sjukvårdspersonal att få uppgifter om patientens journal på plats. Läkarna på sjukhuset skulle i sin tur få information om patientens tillstånd, antingen muntligt, skriftligt eller via video. Fältpersonalen binds inte till bilen utan kan ta emot och skicka information via en handdator länkad till ett av bilens nätverkskort.
Det är inte bara sjukvården som skulle kunna använda systemet. Cisco tänker sig att alla så kallade ”blåljusmyndigheter” ska nyttja tekniken. I norra England använder Humberside-polisen systemet för att få en trådlös direktkontakt med polishelikopterns kamera. Beslutsfattare på stationen kan alltså se vad som händer i realtid och därefter bestämma vad som ska göeas. Tidigare var de tvungna att förlita sig på muntlig information från platsen.

I Baltimore i USA har polisen sedan en tid tillbaka använt systemet. Polislöjtnanten Meier säger till Cisco
att effektiviteten ökat tack vare det:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons