Annons

It-stormaktens larm: ”Sverige halkar efter”

Ishwari, Prerana, Gayatri och Bushera är några av de tjejer som deltar i en Tekla-workshop i Bombay, arrangerad av Svenska institutet och Kungliga tekniska högskolan.
Ishwari, Prerana, Gayatri och Bushera är några av de tjejer som deltar i en Tekla-workshop i Bombay, arrangerad av Svenska institutet och Kungliga tekniska högskolan. Foto: Malin Hoelstad

Nu slåss världen om att ta del av det indiska it-undret. Med Google-vd:n Sundar Pichai i spetsen har Indien blivit en stormakt inom it. Men för att fler ska vilja komma till Sverige krävs förbättringar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Googles vd Sundar Pichai fick sin första dator när han efter indisk ingenjörsexamen fick ett stipendium för att plugga vid Stanford University, i Kalifornien.

Foto: Nancy Pastor/TT

– Vi gillar teknik, säger en av flickorna på evenemanget.

Foto: Malin Hoelstad

Läraren Jayashree hjälper Samiksha Kate och Avanti Walavalkar.

Foto: Malin Hoelstad

En blinkande brosch med dioder blir till.

Foto: Malin Hoelstad

Indiska it-chefen Gauri Kacherikar tycker att Indien ska ta efter Sverige för att öka jämställdheten. Enligt WEF:s ”Gender Gap report 2020” kommer Sverige fyra och Indien på plats 112 när det gäller jämställdhet i världen.

Foto: Malin Hoelstad

Kungaparet besökte evenemanget under sitt statsbesök i Indien. Drottning Silvia fick en blinkande diod-brosch av Gayatri – ”för att hon var var så fin och verkade snäll”.

Foto: Malin Hoelstad

BOMBAY. Sundar Pichai växte upp under enkla förhållanden i Madras i södra Indien. Som barn sov han på golvet i vardagsrummet med sin bror i familjens lägenhet, gillade att läsa böcker och drömde om att bli cricketproffs. Familjen saknade kylskåp och det betydde mycket när det väl kunde införskaffas, har han berättat för New York Times.

Annons
Annons
Annons