IT skapar stress på jobbet

En av fyra anställda känner sig stressad av it i arbetslivet. Särskilt utsatta är chefer och personer i åldern 30-49 år. Det visar en rapport från Prevent som presenterades idag. Tre av tio anser att de får för mycket information i arbetet genom tex e-post och har svårt att hantera det.

Under strecket
Publicerad
Åldersnojan stressar både unga och gamla på arbetsmarknaden.

Åldersnojan stressar både unga och gamla på arbetsmarknaden.

Foto: SCANPIX
Annons

It-relaterad stress är ett problem för många i arbetslivet, har olika slags forskning visat. I en enkät har drygt 600 yrkesarbetande svenskar svarat på frågor om it och psykisk belastning. Resultaten i undersökningen, som presenterades idag, visar att var fjärde har negativa erfarenheter av använda it i arbetslivet. Om resultaten överförs på den arbetande befolkningen motsvarar gruppen som inte är helt nöjda hela 770 000 personer. Särskilt utsatta är chefer och personer i åldern 30-49 år.

- It-stress är ett problem som påverkar individers hälsa och förmodligen företagens effektivitet. Det är viktigt att man är medveten om riskerna med stress kopplat till it på arbetsplatser och att man aktivt arbetar för att motverka stressen, kommenterar Maria Schönefeld, vd på Prevent.

Annons
Annons
Annons