Annons

”It-projekt i vården har blivit miljardcirkus”

Artikelns författare Fredrik Öberg, biträdande överläkare.
Artikelns författare Fredrik Öberg, biträdande överläkare. Foto: Johan Knobe

Region Stockholms upphandling av nya it-system, FVM-programmet, har utvecklats till ett slöseri med skattepengar. Det skriver Fredrik Öberg, biträdande överläkare.

Under strecket
Publicerad

Jag skulle verkligen inte vilja skriva den här artikeln. Vill inte bli en offentlig person. Inte bli indragen. Men det är någon sorts plikt som kallar. Plikten att dra mitt strå till stacken för att inte stora misstag ska upprepas. Går det att förhindra så måste man försöka. För annars är man bara en liten lort, som Jonatan skulle uttryckt saken. Det handlar om FVM-programmet, Framtidens vårdinformationsmiljö, en mångmiljardupphandling av nya it-system för hela Stockholmsregionens sjukvård, som pågått i flera år och som nyligen avbröts, för andra gången. Ett slöseri med skattepengar och en pågående skandal som påminner om NKS, men som tills nu flugit lite under radarn.

Jag arbetade i FVM från slutet av 2016 till en bit in på 2018. Jag minns mötet vi hade, i oktober 2016, dagen efter att Västra Götalandsregionen hoppat av samarbetet i det som fram till dess var ett gemensamt FVM-program mellan Göteborg och Stockholm (ursprungligen även med Malmö, då under namnet 3R). Nu fanns det inget samarbete längre, och därmed inget program. Så vad skulle Stockholm göra nu? Det första jag sade på det mötet var att vi nu var tvungna att stanna upp och göra en analys av det nya läge som uppkommit. Inga samordningsvinster med Göteborg längre. Så vilka problem har vi i Stockholm då? Hur kan de åtgärdas, akut och på lite längre sikt? Behöver vi upphandla någonting? Och i så fall vad, och när? Och hur?

Annons
Annons
Annons