Annons

It-minister bör vara ett heltidsjobb

Att ta tillvara den tekniska utvecklingens möjligheter är ingen lätt uppgift. Därför behöver Sverige en it-minister som jobbar heltid med att anpassa såväl lagstiftningen som statens egen verksamhet till en ny tid, skriver Karl Sigfrid.

Under strecket
Publicerad

När Stefan Löfven läste upp namnen på sina nya statsråd utelämnade han uppdraget som it-minister. Efter regeringsförklaringen skickade tidningen Computer Sweden en fråga om vem som ansvarade för it-politiken och fick två olika svar. Enligt Miljöpartiet låg it-frågorna hos deras minister i Näringsdepartementet, och enligt Socialdemokraterna låg de hos den socialdemokratiska infrastrukturministern. Till slut vann Miljöpartiets bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan dragkampen och blir nu den som ska utveckla en svensk politik för it-samhället.

Det är bra att regeringen lyckades reda ut vem som ansvarar för it-politiken, men Sverige behöver en it-minister som jobbar heltid med att anpassa såväl lagstiftningen som statens egen verksamhet till en ny tid. Det räcker inte med en bostadsminister som ägnar sig åt it-frågor vid sidan om.

Annons
Annons
Annons