Annons
X
Annons
X

It-konsulten bytte datorer mot deg

Formbröd Bra bröd ligger i tiden. Lilla Brunkebergs bageri har prickat formtoppen och representerar trenden på modeveckans Formex- och textilmässa vars tema i år är Vårt dagliga bröd. SvD har träffat it-konsulten som sadlade om och blev bagare.

Heléne Johansson på Lilla Brunkebergs bageri.
Heléne Johansson på Lilla Brunkebergs bageri.

Tid är nyckeln till allting i livet. Det gäller bröd likaväl som kärlek. Självlärda bagaren Heléne Johansson är ett bra exempel.

För ett par år sedan var hon en överansträngd it-konsult som längtade efter ett annat slags liv. Lösningen blev att ta en paus. Under ledigheten mognade idén om att köpa ett litet bageri. En gång i tiden drev nämligen hennes farmors syster bageri i Falkenberg.
Så blev ett gammalt familjebageri från 1939 till salu. Att det visade sig ligga på den gata där Heléne bodde gjorde inte saken sämre och hon slog till. Med sig i bagaget hade hon entusiasm, praktik på Rosendal hos skicklige bagaren Erik Olofsson, samt många träningstimmar hemma.

Visionen var att skapa ett ställe där man bakade unika bröd utan några gen-vägar.

Annons
X

– Jag tror på att om du gillar det du gör så blir det ofta bra. Det fick mig att våga ta steget, berättar Heléne.
Ett recept som visade sig ligga helt rätt i tiden. Den matintresserade storstadspubliken var redo för en nygammal brödkultur bortom bake off-ugnarnas
konstgjorda os och snabbköpets massproducerade evighetsbröd.

Som ytterligare ett tecken kan Formex- och textilmässans nämnda tema ses. Konkret betyder det att Brunkebergs bageri finns på plats och bakar bröd i en i en specialbyggd bagerimiljö i mässentrén. Sedan starten 2003 har lönsamhetskurvan för Helénes bageri pekat uppåt. I dag är det två heltidbagare och en kallskänka i butiken.
Arbetsdagen börjar klockan fyra på morgonen. De degar som kyljästs bakas direkt när bagarna kommer. Heléne är en stor fan av kyljästa bröd, men det började som en praktisk nödvändighet.

– Jag var ju själv i bageriet och då var det ett sätt att få det hela att fungera. Men vi fortsätter att kyljäsa bröden i tolv till femton timmar, för att det ger maximal smak.
Proteinrika vetemjölet Manitoba Cream används i de flesta matbröd. Ibland gör man ekologiskt bröd med mjöl från Saltå kvarn. I vetebröden används dock konventionellt vetemjöl. Men färdiga mjölbaser är helt bannlysta. Allt bröd bakas med egna surdegar. Det finns nämligen inga genvägar till ett kvalitétsbröd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ett bra bröd ska ha en hård skorpa, det ska vara bakat på stenhäll för en bra botten och ha ett inanmäte med tydlig sälta och tuggmotstånd, säger Heléne.

  Bageriets storsäljare är främst vita matbröd med hård skorpa. Men nyfikenheten och lusten att prova annorlunda sorter är stor bland kunderna. Därför bakar Brunkebergs bageri även önskebröd på förfrågan.
  Huruvida man ska skära eller bryta brödet är ett återkommande spörsmål.

  – Det är trevligt att låta var och en bryta av ett stort bröd, men för middagen med fina nystrukna duken passar små specialbeställda kuvertbröd bättre, råder Helen.
  Bytet från it till bageri innebär en klar inkomstsänkning för Heléne men en vinst av ett annat slag.

  – Vad jag vunnit är ett liv där jag känner att jag är en mer hel person.
  En inställning som krävt tid. Förmågan att välja det väsentliga är ju något som mognar fram - precis som ett gott bröd som fått jäsa riktigt länge.

  Annons
  Annons
  X

  Heléne Johansson på Lilla Brunkebergs bageri.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X