Annons

IT-jättar i Sverige förnekar övervakning

Representanter vid Sverigekontoren hos de utpekade IT-jättarna förnekar att företagen lämnar ut uppgifter till den amerikanska säkerhetstjänsten. Facebook garanterar att deras svenska användare aldrig har övervakats.

SvD
Publicerad

Washington Post uppgifter om att den nationella säkerhetstjänsten NSA och den federala polisen FBI har tillgång till uppgifter från servrarna enligt ett topphemligt program kallat Prism kom som en smärre nyhetsbomb i USA.

Enligt tidningen kan agenter från säkerhetsmyndigheterna hämta ljudupptagningar, filmer, fotografier, epost och inloggningsuppgifter.

Apple, Facebook och Google är tre av de nio IT-jättar som avslöjats hjälpa USA att spionera. Företagens Sverigekontor förnekar övervakning av svensk kommunikation.

Foto: AP Bild 1 av 3

En av 41 slides i den power point-presentation som Washington Post avslöjat. Till vänster står de nio stora IT-företag som levererar till det amerikanska topphemliga övervakningsprogrammet Prisma och till höger vad de levererar. Förkortningarna vid TOP SECRET: SI = SI International/Serco, NSA-anlitat IT-företag, ORCON = Orginator controls (spridning), NOFORN = No foreign access allowed (ingen spridning utanför USA).

Bild 2 av 3

NSA:s högkvarter i Fort Meade, Maryland.

Foto: REUTERS Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons